Door kalium bij te strooien komt de eiwitproductie van het gras weer sneller op gang. Dit komt doordat kalium de vochthuishouding in de planten regelt. Kalium helpt cellen water vast te houden en regelt het openen en sluiten van huidmondjes. Dit maakt de plant efficiënter in het watergebruik en het zorgt ervoor dat deze beter tegen hitte en droogte bestand is. Daarnaast zorgt het voor een goede celstructuur en een snellere herstart na de droogte. In periodes van droogte helpt een goede kalivoorziening de plant stressbestendiger te maken. Maar, ook buiten droge periodes is kali een onmisbare voedingsstof voor de plant.
Advies
De volgende twee producten zijn aan te raden om de kaliumvoorraad weer op peil te brengen: Kali 60 en de Grasmaster kali met 19% stikstof en 12% kali. Hiervoor kun je uiteraard bij AR terecht.
Aandachtspunten
Belangrijk in het bijstrooien van kali is dat er wel vocht in de grond aanwezig moet zijn zodat het gras het kalium kan opnemen. Houd daarnaast de steeds strenger wordende bemestingsnormen in het oog. Hierdoor staat de kalivoorraad in de bodem onder druk. Regelmatig bijsturen of bijstrooien kan dan noodzakelijk zijn om de gewasgroei optimaal te ondersteunen. Zonder aanvulling daalt het gehalte langzaam, met negatieve gevolgen voor opbrengst en kwaliteit. Gebruik de grondmonsters en de kuilanalyses van het gras om te bepalen wat de behoefte is. Hierbij een handige richtlijn: als de graskuil structureel onder de 30 zit op kalium, dan is het verstandig om kalium bij te strooien.