In de eerste levensweken is biest hun enige bron van passieve immuniteit. Maar hoe zit het met de kwaliteit van de biest en hoe is dat op jouw bedrijf?
De biest van een zeug bevat hoge concentraties immunoglobulinen (met name IgG) die essentieel zijn voor het afweersysteem van de big. Zonder deze afweerstoffen is het risico op infecties zoals coli-diarree, streptokokken en PRRS veel hoger. Naast het verhogen van de afweer levert biest energie in de vorm van lactose en vet. Een big wordt zonder vetreserves geboren en kan snel onderkoeld raken.
Ontwikkeling van de darm
De samenstelling van de biest is niet alleen van invloed op de afweer, maar ook op de soorten bacteriën die zich in de darmen vestigen en hoe het microbioom zich ontwikkelt. Dit is van belang voor een goede (toekomstige) vertering. Bij de geboorte is de darm nog grotendeels steriel, maar binnen enkele uren koloniseren miljarden bacteriën de darm. Biest bevat complexe suikers (zoals oligosachariden) die niet verteerd worden door het dier, maar wel dienen als voeding voor gunstige darmbacteriën.
Het belang van een goede biestkwaliteit
- Verlaagt het risico op diarree en ontstekingen
- Verbetert de voerbenutting
- Vermindert de noodzaak van antibiotica
- Ondersteunt een langdurig stabiel en gunstig darmmilieu.
Tijdige biestopname is cruciaal
De concentraties immunoglobulinen nemen snel af vanaf het moment dat de zeug begint te zogen. Iedere zes uur halveert deze concentratie. Na 24 uur is biest niet meer beschikbaar. Het is daarom van groot belang dat de biggen zo snel mogelijk naar de uier gaan en beginnen te drinken. Een vlot geboorteproces geeft ook de laatstgeboren biggen de kans om voldoende biest op te nemen. Wanneer de biestkwaliteit echter onvoldoende is, kan de opname alsnog relatief te laag zijn.