Structuurbrok Gras
Rundvee
Voeding
23 februari 2023

Een optimale opstart met de AR Top Startbrok

Om de koeien extra ondersteuning te bieden in de opstartfase bevat het melkveeassortiment van AgruniekRijnvallei de AR Top Startbrok (24687BR5).

De transitieperiode kan opgedeeld worden in verschillende fases. Hieronder valt ook de opstartfase (twee weken na kalven) waarin de koe weer melk gaat produceren. Dit is naast de hele droogstandsperiode een hele belangrijke periode om de koe weer gezond hARd aan het melken te krijgen.

Uitdagingen in de opstartfase

De grootste uitdaging in deze periode is dat de voeropname lager is en juist de vraag naar nutriënten weer groter wordt. Bovendien vinden in deze periode ook grote hormonale verandering plaats en stressfactoren zoals het afkalven zelf. Dit kan leiden tot de kiem voor (klinische) stofwisselingziekte, zoals slepende melkziekte. Maar ook een dalend melkvet tussen de 60 en 120 dagen in lactatie komt op veel bedrijven regelmatig voor. Een succesvol voermanagementsysteem in combinatie met de juiste voeding zorgt ervoor dat de koe de juiste nutriënten in de opstartfase krijgt.

Extra ondersteuning in de opstartfase

Om de koeien extra ondersteuning te bieden in de opstartfase bevat het melkveeassortiment van AgruniekRijnvallei de AR Top Startbrok (24687BR5). Dit is een smakelijke brok waarin de energie uit de juiste balans van glycogene en lipogene energiebronnen komt. Glycogeen om de negatieve energie balans te beperken en de kans op stofwisselingziektes te voorkomen. Lipogene nutriënten om de secretie van energie naar melkvet te ondersteunen. Omdat de lever een cruciale rol speelt bij een tal van de processen die plaatsvinden gedurende de opstartfase bevat de brok tevens leverondersteuners. Bovendien zitten er vitaminen, mineralen en spoorelementen in die de weerstand en stofwisseling ondersteunen.

Overgang van de AR Top Startbrok naar de Productiebrok

Om een maximale ondersteuning te bereiken is het de bedoeling de brok als fasevoedering in te zetten. Hierbij wordt in de eerste 100 dagen de AR Top Startbrok met max. 8 kg ingezet. Vervolgens wordt er in 20 dagen afgebouwd en overgegaan op een Productiebrok (zie onderstaande afbeelding).

De voordelen van de AR Top Startbrok

  • Betere voeropname
  • Fittere koeien
  • Snellere piekproducties
  • Meer melk 2e helft lactatie
  • Betere vruchtbaarheid
  • Lager zuurtegraad vet

Deze brok is tevens verkrijgbaar in een VLOG-variant: VLOG AR Top Startbrok (35051BR5)

Vragen of advies

Voor vragen of advies kun je contact opnemen met een van onze specialisten of vul onderstaand formulier in. We kijken graag samen met jou hoe we de AR Top Startbrok het beste aan het rantsoen kunnen toevoegen. 

Meer informatie?

Lees in onze privacyverklaring hoe we omgaan met je gegevens.

Onze specialisten rundvee

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten rundvee het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerefficiëntie, voersystemen, automatisch melken, droogstand, opfok en bedrijfsspecifieke excretie.

Dirk Italiaander
Verkoopleider herkauwers
Foto Dirk Italiaander
Foto Dirk Italiaander
Contact met
Dirk Italiaander
Verkoopleider herkauwers
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Coen van Sterkenburg
Foto Coen van Sterkenburg
Contact met
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Rob Horstink
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Rob Horstink
Foto Rob Horstink
Contact met
Rob Horstink
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Jeroen van Veldhuizen
Productmanager rundvee
Foto Jeroen van Veldhuizen
Foto Jeroen van Veldhuizen
Contact met
Jeroen van Veldhuizen
Productmanager rundvee
Onze specialisten
Jeroen