Bruine scharrelhennen
Pluimvee
Stal
7 juli 2023

6 tips voor hennen die weer naar buiten gaan

Donderdag 6 juli is bekend geworden dat de ophokplicht voor pluimvee vervalt voor bijna heel Nederland. De kippen zijn sinds oktober binnen geweest. In dit artikel geven we een aantal praktische tips om de overgang voor de hennen soepeler te laten verlopen.

De ophok- en afschermplicht blijft voorlopig nog wel van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel, de regio’s 7, 10 en 19, vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s. 

1. Pas de voertijden aan

Pas de voertijden zo aan dat de leghennen met een volle krop naar buiten gaan. Dit zorgt ervoor dat ze voldoende nutriënten en mineralen binnenkrijgen om het ei te vormen voordat ze naar buiten gaan. Plan ook een voerbeurt op het moment dat de hennen ‘s avonds weer naar binnen gaan. Zo zorg je ervoor dat de kippen voldoende calcium binnenkrijgen om in de nacht de schaal te vormen.

2. Monitor extra op wormen

Buiten is de kans op wormen groter. Monitor daarom extra op wormen en voorkom klinische problemen. 

3. Bied de hennen extra ondersteuning

Bied de hennen extra ondersteuning bij hun weerstand en darmgezondheid. Naast het voeren van Structomix-voeders heeft AR toevoegingen die de weerstand en darmgezond van de hennen extra ondersteunen.

4. Check de uitloop

Zorg ervoor dat het gras en de begroeiing om de stal kort genoeg zijn. Zo voorkom je dat de hennen zich vol vreten aan bijvoorbeeld lang gras waardoor ze verstopt kunnen raken. Bewerk de grond rond de stal zo dat plassen water niet blijven staan. Om het risico op salmonella bij de hennen te verminderen is het belangrijk dat de dieren die in de uitloop lopen negatief getest zijn op salmonella.

5. Stel verlichting in

Stel tijdens de lange dagen het licht zo in dat de kippen naar binnenkomen, voor bruine hennen bijvoorbeeld van 6.00 tot 22.00 uur. Let hierbij op dat er niet meer dan 16 uur licht gegeven mag worden.

6. Pas de klimaatinstellingen aan

Je hebt te maken met twee verschillende klimaten in de stal: als de uitloopluiken dicht staan (’s nachts) en als de uitloopluiken openstaan (overdag). Check op beide momenten of het klimaat goed is. Het klimaat in de nacht is vooral belangrijk omdat de hennen dan op stok zitten. Als de uitloopluiken openstaan kan er niet meer op onderdruk geventileerd worden. Zorg ervoor dat de streeftemperatuur aansluit op de buitentemperatuur en niet te laag staat ingesteld. Hierdoor wordt voorkomen dat er onnodig teveel koude lucht door de uitloopluiken wordt geventileerd. Gemiddeld is 21 graden Celsius in de zomer een goede streeftemperatuur. Verhoog de minimumventilatie wanneer het te benauwd wordt.

Meer informatie?

Onze specialisten pluimvee

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten pluimvee het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerefficiëntie en voersystemen.

Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Foto Henno van den Bruinhorst
Foto Henno van den Bruinhorst
Contact met
Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Jan-Willem van Os
Specialist pluimvee
Foto Jan-Willem van Os
Foto Jan-Willem van Os
Contact met
Jan-Willem van Os
Specialist pluimvee
Hans Ebbers
Specialist pluimvee
Foto Hans Ebbers
Foto Hans Ebbers
Contact met
Hans Ebbers
Specialist pluimvee
Jeffrey de Rooij
Specialist pluimvee
Foto Jeffrey de Rooij
Foto Jeffrey de Rooij
Contact met
Jeffrey de Rooij
Specialist pluimvee
Onze specialisten
Jeffrey