Bij dreigende liquiditeitskrapte is het van groot belang om tijdig maatregelen te nemen. Een betrouwbare liquiditeitsprognose - ofwel de planning van ontvangsten en betalingen - is hierbij een belangrijk hulpmiddel. In tijden van lage opbrengstprijzen, zoals nu vooral in de varkens- en melkveehouderij het geval is, wordt het nog belangrijker om de vinger aan de pols te houden. In de legpluimveehouderij wordt het belang uiteraard mede veroorzaakt door de grote schommelingen in liquiditeitsbehoefte.
Het werken met een liquiditeitsplanning geeft veel inzicht in de stijging of daling van een rekening-courant. Daarmee kun je per maand voorspellen of er een tekort zal ontstaan en zo nodig tijdig maatregelen nemen, bijvoorbeeld door te overleggen met de bank of door bij te sturen in het uitgavenpatroon.
Vijf tips voor het opstellen van een liquiditeitsbegroting
- Voor het opstellen van een begroting kan worden gewerkt met managementprogramma’s die de gegevens direct vanuit de boekhouding inlezen. Het is uiteraard ook mogelijk om met excelbegrotingen te werken.
- Neem de jaarrekening als uitgangspunt. Zo start je met de juiste beginbalans, krijg je een goed beeld van historische kosten/opbrengsten en is de kans op fouten kleiner.
- Kijk daarnaast goed naar de werkelijke productieplanning van de veestapel en neem seizoensinvloeden (op financiën) mee. Denk hierbij aan betalingsrechten, loonwerkkosten, ruwvoeraankoop, mestkosten en belastingen.
- Het inschatten van toekomstige opbrengstprijzen is erg lastig en dat maakt de betrouwbaarheid lager. Ondervang dit zo goed mogelijk door de informatie van bijvoorbeeld banken, handel, termijnmarkten en andere sectorspecialisten te combineren met je eigen inzicht.
- De kwaliteit van de begroting is afhankelijk van de opstellers ervan. Kennis van het bedrijf en de sector, betrouwbare uitgangspunten kiezen en deze regelmatig bijstellen en zorgvuldig werken zijn belangrijke elementen. Door de te verwachten inkomsten en uitgaven naast de werkelijke uitgaven te zetten, worden afwijkingen in de planning snel opgemerkt. Vervolgens is het zaak het lek boven water te krijgen en te dichten.
Meer informatie?
Bel Harold Vogels, telefoon 06-55331109. U kunt ook een mailtje sturen naar info@ar-bedrijfsontwikkeling.nl en dan nemen wij contact met u op.