Menu

Subsidie fijnstofreductie pluimveehouderij

3-7-2020

Pluimveehouders die willen investeren in fijnstofreductie kunnen daarvoor subsidie aanvragen. Het gaat om bewezen innovatieve technieken zoals ionisatie en strooiselschuif. De subsidie kan tot en met 31 augustus 17.00 uur worden aangevraagd.

Om voor subsidie in aanmerking te komen is een emissiereductie van 45% vereist en deze moet binnen 2 jaar worden geïnstalleerd. Standaard krijgt u 40% subsidie op de investering, maar dat kan meer worden voor bijvoorbeeld pluimveehouders onder de 41 jaar of pluimveehouders die maximaal 5 jaar landbouwer zijn.

Beschikbare technieken
Voor leghennen komen twee systemen in aanmerking: strooiselschuif bij volièrehuisvesting (20% reductie) en ‘positieve ionisatie met koolstofborstels’ oftewel ionisatielampen (31% reductie). De 45% reductie kan ook behaald worden in combinatie met eerder geïnstalleerde technieken, zoals een warmtewisselaar. Voor vleeskuikens zijn er naast de genoemde ionisatielampen drie andere ionisatietechnieken beschikbaar met respectievelijk 49%, 52% en 16% reductie.

Bij installatie van deze nieuwe technieken is het belangrijk dat de productieomstandigheden goed blijven. De AR-pluimveespecialist kan daarbij adviseren, bijvoorbeeld in het geval van ionisatielampen die onderdeel uitmaken van het totale belichtingsplan.

Meer informatie
Op RVO.nl staat een overzichtelijke uitleg van de regeling. Ook deelname aan het RVO-webinar op 14 juli is mogelijk. Voor advies of ondersteuning bij uw aanvraag, informeer bij uw pluimveespecialist of bij de specialisten van AR Bedrijfsontwikkeling. Stuur een mail naar info@ar-bedrijfsontwikkeling.nl en wij nemen contact met u op.

Subsidie fijnstofreductie pluimveehouderij