Als de PAS op 1 juli in werking treedt, geldt voor het uitgeven van ontwikkelingsruimte in principe de volgorde van ontvangst van de volledige vergunningsaanvraag. Kom dus nu in actie als u nog geen NBwet-vergunning heeft of wanneer u plannen heeft voor uitbreiding of wijziging van uw bedrijf.
Ontwikkelingsruimte
De beschikbaarheid van ontwikkelingsruimte wordt verdeeld over tijdsperiodes. Hierdoor is de ontwikkelingsruimte nooit geheel op, maar deze kan wel voor een bepaalde programmaperiode op zijn. De provincies hebben afgesproken aanvullende regels op te stellen voor toedeling van ontwikkelingsruimte. Dit betreft bijvoorbeeld de termijn waarbinnen een plan gerealiseerd moet zijn of de mate waarin een bedrijf kan groeien. De meeste provincies zullen deze beleidsregels binnenkort bekend maken. Drenthe heeft dit onlangs als eerste gedaan.
Vergunning of melding
Projecten die meer dan 1 mol stikstofdepositie per hectare veroorzaken op gevoelige habitats hebben vergunningsplicht. Tussen de 0,05 en 1 mol is er meldingsplicht. Het indienen van meldingen kan zolang er voldoende ontwikkelingsruimte is. De depositie is mede afhankelijk van diersoort, bedrijfsomvang, stalsysteem en plaats c.q. afstand tot natuur. De depositie wordt berekend met Aerius, een systeem dat informatie bevat over stikstofgevoelige natuur en stikstofbronnen van zowel landbouw, industrie als verkeer.
Referentiegegevens
Bij het uitgeven van ontwikkelingsruimte is de NBwet-vergunning van het bedrijf het uitgangspunt. Als het bedrijf geen NBwet-vergunning heeft dan geldt als basis de maximale veebezetting in de periode 2012-2014, zoals op dat moment was toegestaan binnen de Wet milieubeheer. Het kan verstandig zijn om uiterlijk 30 juni een complete aanvraag in te dienen. Deze wordt dan behandeld op basis van de bestaande regels. In een aantal situaties is vergunningverlening nu niet mogelijk en kan beter gewacht worden op de PAS. Bereid dan de aanvraag voor, zodat deze op 1 juli ingediend kan worden.
Saldering bij PAS
Externe saldering (ammoniakoverdracht tussen bedrijven) zal niet meer mogelijk zijn. Indien de PAS geen ontwikkelingsruimte meer biedt, resteert de mogelijkheid van interne saldering, bijvoorbeeld door het toepassen van ammoniakreducerende systemen.
Meer weten?
Uw adviseur van AR Bedrijfsontwikkeling staat u bij met deskundig advies. Neem contact op met uw adviseur of bel ons algemene nummer 0317-499599. Een mail sturen naar info@ar-bedrijfsontwikkeling.nl kan ook. Dan nemen wij vrijblijvend contact met u op.