Menu

Met de AR rekentool snel inzicht in fosfaatrechten 2018

21-7-2017
Met de AR rekentool snel inzicht in fosfaatrechten 2018

Nu de generieke korting van 8,3% is vastgesteld en de commissie knelgevallen advies heeft uitgebracht, kan de balans worden opgemaakt. Hoeveel fosfaatrechten worden toegewezen? En welke veebezetting past daarbij? Met een rekenvoorbeeld maken we dit duidelijk.

De ‘AR rekentool fosfaatrechten’ geeft snel inzicht in uw bedrijfssituatie. Om te berekenen hoeveel fosfaatrechten worden toegewezen zijn onderstaande gegevens nodig:

  • Aantal stuks melkvee (en jongvee) per 2 juli 2015
  • Melkproductie in 2015 • Gemiddelde aantal melkvee in 2015
  • Fosfaatruimte 2015

Het aantal melkvee dat gehouden mag worden in 2018 is mede afhankelijk van de te verwachten melkproductie per koe in 2018. Naarmate deze hoger is, zal de excretie per koe ook hoger zijn waardoor de fosfaatrechten met minder koeien worden vol gemolken. Klik hier voor een voorbeeldberekening van de AR Rekentool.

Kortingspercentage
Ten opzichte van het aantal gehouden koeien op 2 juli 2015 zullen niet-grondgebonden melkveehouders 8,3% worden gekort op de hoeveelheid toegekende fosfaatrechten. Bedrijven met een beperkt fosfaatoverschot in 2015 worden beperkt gekort op fosfaatrechten.

Knelgevallen
De knelgevallenregeling fosfaatrechten wordt uitgebreid met twee categorieën van bedrijven. Onder voorwaarden kunnen nu ook nieuw gestarte bedrijven een beroep doen op de knelgevallenregeling. Daarnaast geldt de knelgevallenregeling nu ook voor bepaalde bedrijven die op de peildatum van 2 juli 2015 benadeeld zijn vanwege de ontwikkeling van een publiek project (natuur, publieke infrastructuur of algemene nutsvoorzieningen).

Kringloopwijzer
Vooralsnog kan niet worden gerekend met mineralenefficiëntie van kringloopwijzer. Het goed kunnen borgen van de invoer en uitkomst is daarbij het belangrijkste punt van discussie.

Meer weten?
De adviseurs van AR Bedrijfsontwikkeling bespreken graag uw specifieke bedrijfssituatie. Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact opnemen via 0317-499599 of stuur een mail naar info@ar-bedrijfsontwikkeling.nl.

Gerelateerde artikelen
Fosfaatrechten kopen of verkopen