Vrij veel veehouderijen kampen momenteel met een tekort aan liquiditeit. Of je nu melk, vlees of eieren levert, de marges zijn voor een gemiddeld bedrijf door de jaren heen vrij dun.
Nu de prijzen in de melkveehouderij en varkenshouderij al enige tijd fors achterblijven, leidt dat tot extra tekorten. Als individuele veehouder heb je geen invloed op de marktprijzen, maar wel op technische resultaten en kostprijsbeheersing. Is dat wel voldoende?
Belang van behoorlijke begroting
Als bijvoorbeeld een noodzakelijke vervangingsinvestering of een forse aankoop van ruwvoer in aankomend najaar tot een (tijdelijk) liquiditeitstekort leidt, dan is het verstandig om dat nu al inzichtelijk te maken. Het voorkomt niet alleen gedoe achteraf, maar het scheelt ook extra kosten, zoals krediet bij de bank. Verder vergroot het het inzicht in het functioneren van het bedrijf. Tijdelijke liquiditeitsprobleem worden daarmee beter beheersbaar.
Vijf tips liquiditeitsbegroting
Niet alleen het managen van veestapel of ruwvoerteelt, maar ook het managen van de geldstroom bepaalt de mate van succesvol ondernemen. Met deze ‘5 tips voor het opstellen van een liquiditeitsbegroting’ helpen wij u graag verder. U kunt ook contact opnemen met uw adviseur van AR Bedrijfsontwikkeling of mailen naar info@ar-bedrijfsontwikkeling.nl. Dan nemen wij vrijblijvend contact met u op.