De markt voor vrije uitloopeieren heeft zich de laatste jaren fors ontwikkeld. Er worden bij een juiste aanpak goede saldo’s behaald, zowel voor freiland als voor biologische eieren. In gesprekken met pakstations en eierhandelaren, wordt van die kant aangegeven dat tot 2024 een sterke groei van de vraag wordt verwacht.
Dit schept kansen voor pluimveehouders met grond rondom de gebouwen, maar ook voor rundveehouders die op zoek zijn naar een aanvullende tak. Diverse eierhandelaren zijn bereid om voor een of meerdere rondes hennen een vaste prijs aan te bieden.
Waaraan moet u denken bij het produceren van uitloopeieren?
- Zowel voor freiland als biologisch: 2.500 legkippen per ha.
- Uitloopweide moet aan de stal grenzen. Er moet maximaal 350 meter loopafstand zijn van de dichtstbijzijnde uitloopopening van de overdekte uitloop.
- Voor grond dat wordt omgeschakeld naar biologisch geldt bij de SKAL een omschakeltermijn van 56 weken voordat de eieren de titel biologisch krijgen.
- In de stal is de bezettingsdichtheid voor freiland 9 legkippen per m2 leefoppervlakte en biologisch 6 legkippen per m2.
- Let op het bestemmingsplan van uw gemeente. Een aantal gemeentes staat op grondgebonden bedrijven geen mogelijkheden toe om een intensieve tak te starten. Er zijn gemeentes die 2.500 legkippen per ha als grondgebonden zien.
- De grens van de uitloopweide moet minimaal 50 meter bij omwonenden (ook agrariër) vandaan blijven.
- Pluimveerechten zijn noodzakelijk om legkippen te houden. Momenteel is hier zowel in de koop- als leasemarkt moeilijk aan te komen. Meerdere banken eisen voor het geven van de financiering dat 100% van de pluimveerechten zijn vastgelegd in een koopovereenkomst.
AR Bedrijfsontwikkeling heeft specialistische kennis in huis om u deskundig te begeleiden.Neem contact op met onze adviseurs, telefoon 0317-499599 of mail info@ar-bedrijfsontwikkeling.nl