Een jaar later dan gepland wordt het stelsel van fosfaatrechten ingevoerd. Welke wijzigingen zijn er en wat betekenen ze voor melkveehouders?
Omdat de Europese Commissie meent dat het fosfaatrechtenstelsel in strijd is met de staatsteunregels heeft staatssecretaris Van Dam aangegeven het wetsvoorstel te willen wijzigen. Ten eerste wordt het volledige stelsel ingevoerd op 1 januari 2018. De rechten worden gratis verstrekt en zijn vrij verhandelbaar. Het totaal aantal rechten dat zal worden toegekend komt overeen met het fosfaatproductieplafond in de derogatiebeschikking. De hoeveelheid rechten per individueel bedrijf wordt bepaald op basis van gegevens over de veestapel op 2 juli 2015 (de peildatum) en de forfaitaire excretiewaarden. De generieke korting die nu reeds in het wetsvoorstel is voorzien, zal niet worden toegepast nadat de rechten zijn verstrekt maar direct worden verwerkt in de hoeveelheid rechten die wordt toegekend. De tweede verandering heeft betrekking op de fosfaatbank en de criteria voor het toekennen van niet-overdraagbare rechten.
Grondgebonden groei
Nu er in 2017 geen fosfaatrechtenplafond komt, blijft uitbreiding met melkvee mogelijk, maar de regels voor grondgebonden groei blijven overeind. Bedrijven die in 2017 een hogere fosfaatproductie hebben dan in 2014 moeten, afhankelijk van het fosfaatoverschot per ha, een deel hiervan met grond blijven invullen. In 2018 worden fosfaatrechten toegekend, waarbij de veebezetting op peildatum 2 juli 2015 de basis blijft voor toekenning. De mate van generieke korting (was maximaal 8%) zal nu worden bepaald door de hoogte van het derogatieplafond. De hoogte daarvan blijft vooralsnog onzeker. Deze onzekerheid is er nu ook voor bedrijven die voornemens zijn te stoppen met melkvee en fosfaatrechten te verkopen en voor bedrijven die te maken hebben met bedrijfsoverdracht in 2016 en 2017.
Derogatie
Nu de fosfaatproductie door de melkveehouderij is toegenomen en er geen plafond wordt ingesteld, maakt de sector zich zorgen over de derogatie. Van Dam heeft aangegeven nadrukkelijk een beroep te zullen doen op de sector om te komen tot een dalende fosfaatproductie in 2017. Overigens is de fosfaatproductie wel toegenomen, maar een belangrijk deel daarvan wordt via mestverwerking nu al buiten de Nederlandse landbouw afgezet. Van Dam en de Europese Commissie kunnen dat in hun overwegingen meenemen.
Meer weten?
AR Bedrijfsontwikkeling volgt voor u de actualiteiten op de voet en geeft maatwerkadvies. Heeft u vragen? Bel dan vrijblijvend met de specialisten van AR Bedrijfsontwikkeling, tel 0317-499599 of stuur een mailtje naar info@ar-bedrijfsontwikkeling.nl, dan nemen wij contact met u op.