De nieuwe mestwet is door de Tweede Kamer goedgekeurd en zal per 1 januari 2014 van kracht worden. Wat betekent dat voor u?
Verwerkingspercentages
Van het bedrijfsoverschot op een veehouderijbedrijf zal een deel van de mest verwerkt moeten worden. De verwerkingspercentages voor 2014 zijn vastgesteld op 30% voor zuid, 15% voor oost en 5% voor overige Nederland. Voor bedrijven die minder dan 100 kg fosfaat verwerken geldt een vrijstelling. Er is een optie om het overschot binnen een straal van 20 km van het eigen bedrijf af te zetten. De verwerkingspercentages voor 2015 worden later vastgesteld.
Verwerkingsplicht overdraagbaar
De verwerkingsplicht is ook overdraagbaar. Een voorbeeld: stel dat veehouder X een mestverwerkingsplicht heeft van 250 kg fosfaat en hij draagt dat over aan veehouder Y, die zelf een verplichting heeft voor 750 kg dan moet veehouder Y nu 1.000 kg fosfaat verplicht verwerken. De verwerkte mest dient buiten de Nederlandse landbouw te worden afgezet.
Politieke keuze
Als dit systeem gaat werken kunnen dierrechten worden afgeschaft en zijn melkveerechten niet nodig. Dit is echter een politieke keuze. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer. Veel details van de wet moeten nog worden vastgelegd in besluiten en regelingen.
Mineraalkringloop
Bij de invoering van het nieuwe wetsvoorstel worden mineraalkringlopen voor rundveebedrijven belangrijker. Dit kan worden gezien als een verfijning van de BEX. Uiteindelijk moet dit leiden tot lagere emissies van fosfaat, nitraat, ammoniak en broeikasgassen naar bodem, water en lucht. Met name bij schaalvergroting in de melkveehouderij wordt dit enerzijds belangrijk voor een lagere kostprijs (efficiëntie in voer en lagere mestafzetkosten) en anderzijds wordt het opgenomen in de kwaliteitssystemen van de zuivelondernemingen en daarmee wellicht een verplichting voor bedrijven met een mestoverschot.
We houden u op de hoogte. Heeft u vragen? Neem dan contact op met AR Bedrijfsontwikkeling, 0317-499599.