Vleesveehouder Henk Kerstens over de Bief Select-keten

Vleesveehouder Henk Kerstens produceert vlees voor de Bief Select-keten. De resultaten van de vleesstieren zijn enorm verbeterd.

In het Brabantse Nispen houdt Henk Kerstens al bijna vijfendertig jaar vleesstieren. In 2004 is een nieuwe stal gerealiseerd en in 2013 is er een quarantainestal naast gebouwd. In totaal houdt Kerstens 140 vleesstieren. Het bedrijf is al sinds begin 2013 gecertificeerd voor het Beter Leven-keurmerk (2 sterren). Zowel de aankoop als de verkoop van de Blonde d’Aquitaine stieren verloopt via Vleesveehandel Broeders. Het vlees komt via de Bief Select-keten onder andere in de koelingen van de supermarkten Plus, Coop en MCD.

Constant rantsoen

Bij aankomst op het bedrijf valt op dat alles er keurig verzorgd bij ligt. Bij de voeropslag en in de stal is te zien dat er secuur gewerkt wordt. Henk: “Ik streef ernaar het rantsoen zo constant mogelijk te houden. De voederbieten kuil ik laagsgewijs in met de snijmais. Van de bijproducten maak ik een lasagnekuil.” In de kuil met bijproducten zitten droge maisgluten, bierbostel en aardappelsnippers.

Speciale samenstelling

Het rantsoen bestaat naast snijmais en voederbieten uit graszaad, hooi, CCM en de bijproducten uit de lasagnekuil. Dit wordt aangevuld met Eiwitkernbrok Bief Select en Vleesveestructuurmix Eiwitrijk Bief Select. De samenstelling van de mengvoeders wordt in overleg met een adviseur van Bief Select bepaald. Om een goede vleeskwaliteit en minder oxidatie van het vlees (=verkleuring na het versnijden) te realiseren worden bepaalde grondstoffen zoals palmpitschilfers juist niet gebruikt en andere zoals geëxtrudeerd lijnzaad en lijnzaadschilfers juist wel. Hiernaast wordt rekening gehouden met het vitamine E-gehalte.

Verbetering resultaten

Begin 2017 is Henk na enkele gesprekken met vleesveespecialist Harm van Hattem overgestapt op advies en voer van AR in samenwerking met CZAV. De overstap heeft tot een duidelijke verbetering van de resultaten geleid. Henk: “De groei per stier per dag is met maar liefst 226 gram gestegen van 1.397 gram naar 1623 gram. Daarnaast zijn de stieren rustiger en is de vertering van het voer verbeterd.”