Varkenshouder Van Ee: wei voeren voor gezondheid en resultaat

Wijnand van Ee heeft in Lunteren een gemengd bedrijf met 1.500 witvleeskalveren en 1.500 vleesvarkens. Hij runt het bedrijf alleen en in de piekmomenten maakt hij gebruik van externe arbeid.

Hogere groei door wei

Wijnand produceert voor het Frievar-concept (1 ster Beter Leven) en heeft Friverdi x TN Select (beren en gelten). Sinds een jaar voert hij wei aan de varkens. “Dit heeft een flinke impuls gegeven aan de groei”, vertelt hij. “Het zorgt voor een lagere voederconversie en daarmee voor lagere voerkosten per kg groei.” De zure wei verbetert de vertering en zorgt voor een efficiënter verbruik van het voer. Het belangrijkste aandachtspunt bij het voeren van wei is de pH. Deze moet tussen de 3,7 en de 4,0 liggen. Te zure wei wordt slecht opgenomen en verlaagt daarmee de voeropname. Een pH-meter is dus geen overbodige luxe.

Zo werkt het

Het systeem van wei voeren bestaat uit twee tanks met een tussenmenger waar de droge stof naar wens kan worden aangemaakt. Op dit moment wordt de droge stof aangemaakt op 4%. Telkens wanneer er een nieuwe vracht wei komt, wordt deze in een lege en schone tank gelost. De wei komt rechtstreeks van de kaasboer. Het is belangrijk dat de betreffende kaasboer een goed aanzuringsprotocol heef zodat de wei met de juiste pH aankomt bij Wijnand.


Vlotte, gezonde dieren

Eén keer per dag controleert Wijnand de varkens. Ze krijgen dan een kruidenmix en komen in de benen. Wijnand houdt van vlotte, gezonde dieren. Daarnaast controleert hij de nippels en waakt hij voor dunne mest. De afdelingen worden iedere ronde gereinigd (schuimen, reinigen en ontsmetten).


Doel: meer dan 1.000 gram

Het doel is om meer dan 1.000 gram groei te halen met een voederconversie van 2,0. Om dit te bereiken heeft Wijnand alle afdelingen gecoat. Dit minimaliseert de kiemen die de gezondheid negatief kunnen beïnvloeden.


Toekomst

Zoals het nu gaat wil hij zo lang mogelijk doorgaan. Wijnands tip voor andere varkenshouders: “Durf te investeren om onder aan de streep meer over te houden. Wanneer je niets doet blijft alles hetzelfde.”