Varkenshouder Edward Teunissen uit Wehl

Varkenshouder Edward Teunissen over schone brijvoermengers

Varkenshouder Edward Teunissen maakt gebruikt van UV-lampen om zijn brijvoermengers te desinfecteren. En dit doet hij naar volle tevredenheid.

Edward heeft een gesloten varkensbedrijf met 240 zeugen en 2.000 vleesvarkens. De varkens zijn verdeeld over twee locaties, in Didam en Wehl. In de brijtanks van de vleesvarkens heeft hij UV-lampen van DABO Agri Products laten plaatsen voor de desinfectie van de brijvoermengers.


Schone brijvoermenger

Edward: “In de tanks en de menger ontstaat altijd een aanslag met gisten en schimmels. Dit is natuurlijk niet goed voor de kwaliteit en de smakelijkheid van het brijvoer. Marcel Schennink, specialist varkens bij AR, had me al eens gewezen op de UV-lampen voor reiniging van de brijvoermengers. Edward is erg blij met de UV-lampen. “Het bevalt goed. De menger blijft schoon. Bovendien is het zeer veilig. Je hoeft niet tussen de draaiende delen te komen. Ook hoef je er niet meer aan te denken dat je de mengers na het reinigen weer aan moet zetten. Een en al arbeidsgemak. De lampen hoef je maar één keer in de twee jaar te vervangen.”


Uitstekende voerkwaliteit

Edward: “De mengers zijn een schakel in het hele voerproces. Voor een optimale voeropname en groei van de varkens moeten de voerkwaliteit en de smakelijkheid top zijn. Doordat de mengers schoon blijven lever je niet in op de kwaliteit van het voer. De voederwaarde en het drogestofpercentage blijven perfect. Marcel Schennink beaamt dit: “Het berekende rantsoen komt zo 1 op 1 bij de varkens terecht. Dan weet je wat ze binnenkrijgen en hoe je de groei kunt optimaliseren.”