Pluimveehouder Ard Bouwhuis over het langer aanhouden van biologische hennen

De biologische hennen van Ard Bouwhuis leggen maar liefst 100 weken! Ard vertelt hoe ze ervoor zorgen dat de hennen zo lang goed door blijven leggen.

Samen met mijn ouders en broertjes run ik een pluimvee en akkerbouwbedrijf, verdeeld over twee locaties. Op de locatie waar mijn ouders wonen, in Witteveen (Drenthe), hebben we twee vrije-uitloopstallen, met in totaal 48.000 hennen. Op de locatie in Klijndijk, waar ik met mijn vrouw Ellen woon, hebben we 12.000 biologische hennen. Alle stallen zijn voorzien van Jansen Volièresystemen. De eieren verkopen we aan een Duitse afnemer, met contracten per jaar of per ronde.

Dekalb White-hennen

De hennen zijn van het ras Dekalb White. Dit ras hebben we al jaren. Onze ervaring met deze hennen is dat ze doorgaans erg weerbaar zijn, geen onnodig hoge voeropname hebben en goede kwaliteit eieren leggen. 100 weken Onze biologische hennen hebben we tot een leeftijd van 100 weken gehouden met een productie van 491 eieren poh. Dit is in overleg gegaan met de afnemer. Wanneer er vanuit de markt genoeg vraag naar eieren is, zal de afnemer een iets mindere schaalkwaliteit ook eerder accepteren.


Totale plaatje in orde

Om de hennen een lange tijd goed te laten leggen, moet het totale plaatje volgens mij goed zijn. Dit houdt in: een comfortabele stal met een juist klimaat, sterke hennen en op het juiste moment schakelen met voer.


Rantsoen

De hennen zijn opgestart op volledig voer en op 25 weken is begonnen met het bijvoeren van eigen tarwe tot een maximum van 30%. Ik probeer op het juiste moment te schakelen naar het  volgende fase-voer om goed in te spelen op de veranderende calciumbehoefte van de kip.


Schelpengrit

Op het biologische bedrijf zijn we vanaf de 60e week begonnen met het bijvoeren van schelpengrit. Dit doen we via de gritdosator. Het schelpengrit voeren we bij in de middagbeurten, omdat de behoefte aan calcium dan groter is. Omdat we maar een paar procent bijvoeren in de middagbeurt, halen we geen componenten uit het kernvoer. De laatste 10 weken wordt er AR Eischaalmix  toegevoegd aan het voer. Dit alles hebben we in overleg gedaan met onze specialist pluimvee Hans Ebbers.