Vanwege te dunne mest overgestapt op Structuurbrok Gras

Arjen Vernooij heeft in Schalkwijk een bedrijf met 130 melkkoeien. Vanwege te dunne mest maakte hij in 2017 de overstap naar Structuurbrok Gras. De koeien doen het er goed op. Gezonde mest betekent een gezonde koe en dus ook meer melk.

Melkveehouder Arjen Vernooij

Het melkveebedrijf van Arjen Vernooij zit gevestigd in Schalkwijk. Arjen runt het bedrijf zelfstandig, ondersteund door 20 uur hulp van zzp’ers en stagiaires. Arjen heeft 130 melkkoeien, 100 stuks jongvee en 80 ha grond. De melkkoeien produceren jaarlijks ruim 12.000 kilo melk per koe.

Tussen de koeien

In de stal heeft Arjen twee melkrobots. “We proberen 1,5 miljoen liter te melken”, vertelt Arjen. Dit is ook wat hem deels drijft in de fokkerij: het maximale uit de koeien halen. “Maar”, voegt hij eraan toe, “de melk gaat niet ten koste van alles.” Arjen heeft twee passies: koeien en rendement. Dat gaat mooi samen, want een gezonde koe produceert goed. “Ik ben geen tractorboer”, vertelt hij nog. Het voeren besteedt hij dan ook uit aan een loonbedrijf. Niet goedkoop, maar het is niks voor hem. “Ik ben het liefst tussen de koeien.”

Structuurbrok Gras

Arjen houdt van mooie, maar ook van schone koeien. Te dunne mest was voor hem de reden om vijf jaar geleden te starten met Structuurbrok Gras. Hij is er nooit meer mee gestopt. “De koeien doen het er goed op. Gezonde mest betekent een gezonde koe en dus ook veel melk.” Arjen noemt als voordelen van de brok dat de koeien mooi kleuren, een volle pens hebben en dat hij weinig incidenten met lebmaagverplaatsingen heeft. “En de kostprijs houden we laag.”

Prettige samenwerking

Een slimme zet vorig jaar op advies van zijn adviseur. Coen was om in de laatste week van april te maaien. Coen komt al 14 jaar bij Arjen over de vloer en is naast voedingsdeskundige ook weidespecialist. Arjen: “Ik twijfelde nog, maar Coen zei: doen.” Arjen was een van de weinigen die maaide, het resultaat was een uitstekende kuil met een tweede snede in de eerste week van juni. Mede hierdoor had hij afgelopen jaar een uitstekende productie. Prettig aan de samenwerking met Coen vindt hij ook dat hij hem altijd kan bereiken als hem een vraag te binnen schiet. “We spelen kort op de bal.”

Toekomst

Als ik vraag naar zijn toekomstplannen reageert Arjen resoluut: “We doen geen gekke dingen meer.” Met zijn 50 lentes jong en verdrievoudiging van de melkproductie de afgelopen jaren vindt Arjen het prima zo. Alhoewel, “Ik zou eigenlijk nog wel over de 1,5 miljoen liter willen gaan. Misschien wil ik nog wel sparen voor twee nieuwe melkrobots.”