Gastheer akkerbouwdemo 2023:

Akkerbouw- en loonbedrijf Vroegop in Randwijk

De akkerbouwdemo van AR vindt volgend jaar plaats bij akkerbouw- en loonbedrijf Vroegop in Randwijk. We stellen het bedrijf graag aan je voor.

Maarten Vroegop (41) runt samen met zijn vrouw het bedrijf in Randwijk. Ze hebben 35 ha in gebruik, waarvan 15 ha aardappels, 15 ha granen en 4 à 5 ha uien. Ze hebben een mooie samenwerking met wat veehouders in de buurt waar ze grond mee uitruilen. In 2013 hebben ze het bietenquotum verkocht omdat ze in de knoop kwamen met rooigewassen. Het hele pakket van zaaien/poten tot oogsten van de aardappelen, granen en uien doen ze ook in loonwerk. En ook het zaaien en spuiten van mais en gras kun je aan hen over laten.

100 jarig-bestaan

In 2022 heeft Maarten samen met zijn vrouw het bedrijf overgenomen van zijn ouders, de vierde generatie. Hij zat hiervoor al 19 jaar bij zijn ouders in de vof en heeft van jongs af aan meegewerkt op het bedrijf met het idee het ook over te nemen. Toen hij in de vof kwam bestond het bedrijf uit een akkerbouw- en een loonwerktak. Maarten werkte in het begin ook nog als zzp-er op de vrachtwagen. Het leek hem mooi om dat voor zichzelf te gaan doen. Zo gezegd zo gedaan en dus kwam er ook een transport- en fouragetak bij. Op dit moment hebben ze drie eigen vrachtwagens rijden. Dit jaar bestond het bedrijf 100 jaar. De overgrootvader van Maarten heeft het bedrijf hier in 1922 gevestigd. Het huis is er in 1928 bijgekomen.

Boerderijwinkel

Ook is er een boerderijwinkel op het bedrijf. Hier verkopen ze aardappels en uien van het eigen bedrijf en ook verkoopt Maartens moeder hier van augustus tot november pompoenen en kalebassen van eigen land. Daarnaast verkopen ze eieren en fruit uit de buurt, regionale producten en cadeauverpakkingen. Ook is er een automaat aanwezig. Hier kunnen klanten iedere dag terecht. De winkel is van woensdag tot en met zaterdag open.

Akkerbouwdemoveld

Het akkerbouwdemoveld van AR ligt in 2023 bij de familie Vroegop. De aardappels, uien en granen liggen hier allemaal naast elkaar. Maarten vindt het leuk om de verschillen tussen de rassen te zien maar geeft aan dat hij graan jarenlang alleen inzette om de grond rust te geven. Afgelopen jaar is dat veranderd omdat de prijzen nu heel anders zijn. Maarten: “Wij zaaien altijd twee rassen omdat ik het mooi vind om het verschil te zien. Een ras moet lang stro hebben (voor de pakjeshandel) en stevig zijn.” Ook dit jaar komen er weer gewasbeschermingsproeven op het demoveld te liggen. Omdat er steeds meer beperkingen komen op goede middelen vindt Maarten dit heel belangrijk.

De akkerbouwdemodag vindt plaats op 27 juni.