Fruitteler Willem van Doorn: Fysium standaard bij appels

Willem van Doorn is fruitteler in Neerijnen en sinds jaar en dag klant bij AR. Hij gebruikt het product Fysium voor de naoogstbehandeling van zijn appels.

Willem van Doorn nam het fruitteeltbedrijf destijds over van zijn vader en runt het samen met zijn vrouw. Op een oppervlak van 8 hectare telen ze hoofdzakelijk appels, waarvan Elstar als  hoofdras en Jonagold Red Prince op de tweede plek. Ze hebben een eigen koeling en sortering en een prima draaiende huisverkoop via een fruitautomaat.

Late en natte start

Zijn appels hadden net als de rest van Nederland een late en natte start dit jaar. “Jonagold gaat waarschijnlijk een normale oogst geven maar de Elstars zijn kleiner dit jaar. Ze  kunnen deze laatste veertien dagen voor de pluk nog wel een spurt maken maar ik verwacht niet dat ze de achterstand inhalen.”

Werkwijze Fysium

Willem van Doorn paste al een tijdje de naoogstbehandeling met 1-MCP toe. Vanwege de relatie met zijn leverancier AR is hij overgestapt op Fysium. “Voor de appels gebruik ik het altijd. Bij Jonagold moet het direct na de oogst, bij Elstar kun je het gedurende het hele bewaarseizoen gebruiken. Vooral bij een late pluk is de naoogstbehandeling belangrijk, die appels zijn al ver gerijpt. De retail vraagt ook om behandelde appels omdat ze langer hard blijven.”


Koelcel dichthouden

Een voordeel van Fysium vindt hij dat de koelcel niet open hoeft. “AR past het product van buitenaf toe via een kleine pomp. Op basis van het aantal kuub berekenen ze precies wat er nodig is. In Waardenburg maken ze een capsule klaar. Deze wordt vervolgens in een aantal uren tijd de cel in gepompt. Het 1-MCP trekt in de poriën van de appels waardoor het rijpingsproces stopt. Mijn ervaringen met Fysium zijn alleen maar positief.”