Fruitteler Mark Vernooij over Fysium

Samen met zijn vader Jos runt Mark Vernooij een bloeiend fruitbedrijf in Cothen. Ze beschikken over 25 hectare fruit met als hoofdrassen Elstar-appels en Conference-peren. Voor een betere bewaarheid en hardheid van het fruit maken ze gebruik van Fysium.

Via het fruitteeltbedrijf thuis, opleiding en werk heeft Mark de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in de fruitteelt in brede zin. Mark: “Hoewel ik de has in Den Bosch niet heb afgerond heb ik daar wel veel geleerd over de financiële kant van de fruitteelt. Daarna heb ik verkort een mbo-opleiding kunnen volgen waarbij ik veel praktijkervaring kon opdoen.” Drie jaar geleden kreeg Mark de kans om in het familiebedrijf te stappen. “Sindsdien heb ik met mijn vader een vof.”

Vanaf het begin Fysium

Naast Elstar en Conference telen de Vernooijs onder andere Goudreinetten, Junami, Maribelle/Lola en de conceptrassen Tessa (appels) en Migo (peren). Ze beschikken over eigen koeling met een capaciteit van 700 ton. Om de bewaarbaarheid van het fruit te vergroten maken ze vanaf het moment dat het op de markt kwam gebruik van Fysium. Mark: “Een paar jaar geleden raadde voorlichter Ad van Krieken ons aan om Fysium eens te proberen als naoogstbehandeling van het fruit. Hij komt hier al jaren en kent het bedrijf als zijn broekzak. We namen de proef op de som en aangezien we het nu al een aantal jaar gebruiken kun je wel stellen dat we tevreden zijn!”

Ontzorgen

“Het grootste voordeel is dat Ad alles regelt”, vertelt Mark. “Hij kent onze koeling en hij weet wat in welke cel zit en wanneer de cellen vol zijn. Ad sluit de apparatuur aan, hij haalt monsters uit cellen en hij doet de nacontrole om te kijken of de behandeling goed is aangeslagen. Dit verloopt erg goed en voor ons brengt het veel gemak dat we ons tijdens de pluk niet intensief bezig hoeven te houden met de nabehandeling. Wat we in het fruit terugzien is dat de appels langer hun hardheid en kwaliteit behouden.”


Kwaliteit begint bij plukmoment

Mark vertelt dat een goede bewaarbaarheid begint met op tijd plukken. “Als fruitteler moet je in de eerste plaats zelf je fruit goed in de gaten houden en op tijd plukken, zodat het fruit met de meest optimale kwaliteit de koeling ingaat. Vervolgens helpt Fysium om het fruit langer in die optimale conditie te houden. Wat mij betreft is Fysium hiervoor een aanrader. Je ziet het terug in de hardheid van het fruit en het is eenvoudig doordat AR Plant je ontzorgt.”