Districtsvoorzitter Hans van Leeuwen over het AR Fonds

Wat vind je van het AR Fonds?

Hans: “Ik vind het geweldig dat het AR Fonds bestaat. Hiermee ondersteunt AR lokale initiatieven om burgers te informeren over en te verbinden met het boerenbedrijf. De bijdrage kan net dat zetje zijn om iets extra’s te doen om een activiteit nog leuker of inventiever te maken.”

Onder een gemoedelijke sfeer burgers laten zien hoe de moderne boer tegenwoordig boert.
Hans van Leeuwen

Wat is jouw rol in het AR Fonds?

“Wanneer een aanvraag binnenkomt toets ik deze aan de voorwaarden van het AR Fonds. Vervolgens mail ik de aanvraag naar mijn collega-bestuurders. Zij reageren hierop en soms overleggen we telefonisch. Zo nodig vraag ik extra informatie op bij de aanvrager om het beeld completer te maken en het gewenste bedrag beter te onderbouwen. Uiteindelijk wordt de aanvraag goed- of afgekeurd en wordt het bedrag bepaald. Afkeuren gebeurt vooral als er te veel eigen belang is en te weinig algemeen belang.”

Kun je voorbeelden noemen van initiatieven?

“Op de Maas en Waalse Oogstdagen hebben we vorig jaar het inrichten van een informatiestand over legkippen- en vleeskuikenhouderij financieel ondersteund. De Maas en Waalse Oogstdagen zijn een jaarlijks evenement waarbij burgers geïnformeerd worden over de landbouw in de breedste zin van het woord. Er zijn bijvoorbeeld een loonwerkersplein met de modernste machines, een streekmarkt, demonstraties en de Nederlandse hooikampioenschappen. Verder hebben we in juni van dit jaar een financiële bijdrage geleverd aan de organisatie van de Duinboerendag in Helvoirt. Dit is een ‘dagje uit bij de boer’ met onder andere een rondleiding over het boerenbedrijf, eten en drinken en leuke activiteiten voor jong en oud.”


Hoe zorgen deze activiteiten voor verbinding?

“Onder gemoedelijke sfeer laten we burgers zien hoe de moderne boer tegenwoordig boert en hoe die met zijn dieren of producten omgaat. Er is vaak al genoeg negatiefs te zien in de pers en op televisie.”


Wat wil je nog meer meegeven?

“Schroom niet om een aanvraag te doen voor een initiatief. Nee heb je, ja kun je krijgen. Onderbouw je aanvraag, geef duidelijk aan hoeveel financiële ondersteuning je wenst en waarvoor dit precies is. Ons district (Betuco) heeft jaarlijks 5.000 euro te verdelen. Als dit budget aan het eind van het jaar niet besteed is, vervalt het en dat is gewoon jammer. Dus hierbij een oproep aan alle leden: doe vaker een beroep op het AR Fonds, maak er gebruik van om zo onze mooie sector nog beter te promoten.”


Meer informatie

Kijk voor meer informatie, de voorwaarden en het indienen van een initiatief op onze pagina over het AR Fonds.