Arjan Visscher: dik tevreden over kiemremming door AR Plant

Doordat Chloor IPC niet meer is toegestaan als kiemremming, moesten de aardappeltelers dit jaar op zoek gaan naar een alternatief voor de bewaring van aardappelen. Akkerbouwer Arjan Visscher vertelt over zijn ervaring met kiemremmingsmiddel Argos.

Arjan Visscher, akkerbouwer in Neerijnen teelt al jaren aardappelen voor de verwerkende industrie. Arjan teelt jaarlijks 10 tot 12 ha aardappelen, zo ook in het afgelopen jaar. Hij heeft gekozen voor het ras Challenge. Dit is een ras dat ondanks een MH-bespuiting makkelijk kiemt. Jarenlang voerde Arjan de kiemremming zelf uit met de Swingfog. In 2020 moest hij echter op zoek naar een andere toepassingstechniek. Arjan: “Mijn akkerbouwvoorlichter Bert Straten attendeerde mij erop dat AR Plant geïnvesteerd had in de Synofog. Na een aantal gesprekken was ik overtuigd om deze toepassingstechniek uit te proberen. AR Plant zit hier vlakbij en daardoor kunnen ze regelmatig in de box kijken. Ook hebben ze voldoende capaciteit waardoor ze veel liters per uur kunnen verwerken.” Afgelopen winter heeft Arjan de aardappelen twee keer behandeld met Argos. Dit is een kiemremmingsmiddel op basis van geperste sinaasappelschil. Arjan is er goed over te spreken: “Er was weinig nakieming op de knollen. De aardappelen zijn rond half februari afgeleverd met weinig verlies aan kilo’s en met een goede bakkwaliteit.” Al met al was Arjan dik tevreden over de afgeleverde partij aardappelen: “Komend seizoen laat ik de kiemremming en bewaring weer door AR Plant doen!”

Synofog

Groene middelen vragen een andere toepassingstechniek dan Chloor IPC, waarbij we gebruikmaakten van de Swingfog. Voor groene middelen maken we gebruik van de Synofog. Het voordeel van dit apparaat is dat de temperatuur te regelen is. Een nadeel is de aanschafprijs. Daarom heeft AR Plant besloten om zelf te investeren in deze toepassingstechniek. Hiermee kunnen we onze (potentiële) klanten ontzorgen.