Ruwvoerteelt
Zaaizaden

Stokboon-mix

Sinds afgelopen voorjaar heeft de stokbonenmix een toelating binnen het nieuwe GLB. Dit is een combinatie van 60.000 stokbonen en 40.000 maisplanten.

Onze Stokboon-mix is een gewas dat bestaat uit 60% stokbonen met als draagplant (stok) 40% mais. De stokbonen zorgen voor een hoog eiwitgehalte en hebben een hoge waardering binnen de eco-activiteit 'stikstofbindend gewas/eiwitgewas'.

Sinds 10 februari 2023 heeft er een verandering plaatsgevonden omtrent het eco-activiteit 'stikstofbindend gewas/eiwitgewas’. De eco-activiteit kent een hoge waardering in zowel groep 1 (€1.995) als groep 2 (€2.308). Daarnaast wordt er waardering toegekend op zowel klimaat, bodem en lucht, landschap en biodiversiteit. Voorheen was toegestaan dat er een mengsel van stikstofbindende gewassen met elkaar gemengd mocht worden. Vanaf 10 februari is het ook toegestaan om het stikstofbindende gewas te mengen met graan. De enige voorwaarden die hierbij van toepassing zijn is dat het stikstofbindende gewas meer dan 50% is en dat het perceel zichtbaar bedekt is.

Stokboon-mix

Onze Stokboon-mix (artikelnr. 04759) is een gewas dat bestaat uit 60% stokbonen met als draagplant (stok) 40% mais. De mix bestaat uit de nieuwste generatie stokbonen. Het grote voordeel is dat deze op hetzelfde tijdstip als de mais worden gezaaid én geoogst. Dat maakt het praktijkgericht. Aandachtspunt in de onkruidbestrijding is dat de mix voor opkomst gespoten moet worden.

Eiwitgehalte

De stokbonenmix is iets lastiger te hakselen, maar over het algemeen zijn er weinig problemen. Richting het vervoederen zien we een eiwitgehalte tussen de 100 en 150 gram RE met circa 950 VEM. Het zetmeel in het product is wel lager dan in mais. Het is een gezond en smakelijk gewas. Daarnaast is de kweker erin geslaagd om de gifstof lectine, die elke peulvrucht van nature bevat, nagenoeg uit de stokbonen te kweken. 

Voordelen

 • De praktisch invulling als eiwitgewas;

 • Makkelijk in de praktijk, te combineren met de maisteelt;

 • Hoge opbrengst, ongekend voor een eiwitgewas;

 • Insect vriendelijk;

 • Bloei in mais;

 • Twee gewastypen op één perceel;

 • Twee gewastypen in de bodem met twee verschillende wortelsystemen;

 • Verbetering bodemkwaliteit;

 • Uitgebreide vruchtwisseling;

 • Hoge voederwaarde in de silage door eiwitrijke stokbonen;

 • Minder stikstof vereist. Stokboon is een vlinderbloemige en bind N in de bodem;

 • Hoge waardering binnen de eco-activiteit 'stikstofbindend gewas/eiwitgewas';

 • Relatief gemakkelijk kilo’s, hoogwaardige, droge stof oogsten.

Officieel bevestigd door het RVO

Mais valt ook onder een graansoort en mais mag vermengd worden met een eiwitgewas wat valt onder categorie 'stikstofbindend gewas/eiwitgewas'. Het aandeel graan mag niet meer zijn dan 50 procent. Het andere deel bijvoorbeeld stokbonen (een eiwitgewas) moet meer zijn dan 50 procent.

Meer weten of bestellen?

Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen over de Stokboon-mix (artikelnr. 04759)? Laat dan je gegevens achter via het contactformulier of neem contact op met een van onze specialisten of onze verkoopbinnendienst, 0418-655944.

Meer informatie?

Lees in onze privacyverklaring hoe we omgaan met je gegevens.

Onze specialisten ruwvoerteelt

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en perceelbezoek nemen onze specialisten de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen die bij jou tot een praktische goede teelt leiden. 

Leo Heijdra
Productmanager ruwvoerteelt
Foto Leo Heijdra
Foto Leo Heijdra
Contact met
Leo Heijdra
Productmanager ruwvoerteelt
Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt
Foto Willine van Deuveren-Brouwer
Foto Willine van Deuveren-Brouwer
Contact met
Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt
Onze specialisten
Willine