Koe in de wei
Rundvee
Voeders

Optimix Gehalten

De basisprincipes voor een hoog vet- en eiwitgehalte in de melk zijn een gezonde pens, hoge ruwvoer opname en de juiste aanvulling van krachtvoer. Boost de melkgehaltes door de inzet van (VLOG) Optimix Gehalten.

Gezonde pens

Het melken van veel kg vet en eiwit begint met het op een juiste manier voeren van de pensmicroben. Pensmicroben krijgen hun energie door het afbreken van voedsel in de pens. Bij de vertering in de pens ontstaat o.a. azijnzuur, propionzuur en boterzuur (vluchtige vetzuren). Hierbij vormen azijnzuur en boterzuur voor de aanmaak van melkvet. Als een koe voldoende glucogene energie binnenkrijgt, dan kunnen naast propionzuur voor de vorming van glucose ook aminozuren uit het voer gebruikt worden voor de vorming van melkeiwitten.

Ruwvoeropname stimuleren

Een eerste stap om de gehaltes in de melk te verhogen is het stimuleren van de ruwvoeropname. Dit kan bereikt worden door te zorgen voor goede smakelijke kuilen, die vrij zijn van broei. Een betere kwaliteit gras en een hoger zetmeelgehalte in snijmais hebben vooral invloed op het eiwitgehalte en het aantal liters melk. Jong en vers weide gras bevat veel suiker, water en onverzadigde vetzuren. Deze onverzadigde vetzuren kunnen voor een verandering in de pensfermantatie zorgen, met een lagere pens pH en een snellere passage wat de gehaltes onder druk kan zetten. Hier hoort een juiste aanvulling bij, die voor rust in de vertering zorgen zodat de nutriënten goed opgenomen kunnen worden en omgezet worden in hoge vet- en eiwitgehaltes.

Aanvulling krachtvoer

De samenstelling van de Optimix Gehalten (code: 24628ME2 of VLOG 35124ME2) is er op gericht om gezond hARd te melken. De mix bevat een hoog aandeel RE (350), dat past naast de nieuwe graskuilen die over het algemeen weinig eiwit bevatten. Bovendien is er gebruik gemaakt van bestendige eiwitbronnen die naast darmverteerbaar eiwit leveren, ook een positief effect hebben op het vetgehalte in de melk. Daarnaast bevat de mix specifieke vetzuren (bestendig en onbestendig) welke de celwandvertering bevorderen en hiermee ook de microbiële eiwit productie stimuleert. Om de verteerbaarheid van het aanwezige eiwit in het rantsoen te verhogen en het eiwit efficiënter te benutten is onze toevoeging Protifyt opgenomen in de samenstelling. Ook het aanbod van essentiële aminozuren in deze mix voor de opbouw van het melkeiwit heeft extra aandacht gekregen. De essentiële aminozuren zijn de aminozuren die niet in voldoende mate door de koe worden aangemaakt en daardoor toegevoegd moeten worden aan het voer. Wanneer er een tekort is aan een bepaald essentieel aminozuur dan hindert dat de melkproductie, doordat voor de aanmaak van melk en melkeiwit een specifiek aminozuurpatroon nodig is. 

Meer weten of bestellen?

Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen over Optimix Gehalten? Laat dan je gegevens achter via het contactformulier of neem contact op met een van onze specialisten. Een bestelling plaatsen kan gemakkelijk via Mijn AR of geef je bestelling door aan onze klantenservice via 0317-499510.

Meer informatie?

Lees in onze privacyverklaring hoe we omgaan met je gegevens.

Onze specialisten melkvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Dirk Italiaander
Verkoopleider herkauwers
Foto Dirk Italiaander
Foto Dirk Italiaander
Contact met
Dirk Italiaander
Verkoopleider herkauwers
Sharon van Schaijk
Nutritionist
Foto Sharon van Schaijk
Foto Sharon van Schaijk
Contact met
Sharon van Schaijk
Nutritionist
Gerco Zwijnenburg
Specialist rundvee
Foto Gerco Zwijnenburg
Foto Gerco Zwijnenburg
Contact met
Gerco Zwijnenburg
Specialist rundvee
Korné van de Brake
Specialist rundvee
Foto Korné van de Brake
Foto Korné van de Brake
Contact met
Korné van de Brake
Specialist rundvee
Onze specialisten
Korné