Specialist die spek en spierdikte meet bij zeugen
Varkens
Overig

AR Conditiescan zeugen

Zeugen met een goede conditie krijgen vitalere biggen en hebben een betere biest- en melkproductie. De AR Conditiescan geeft een goede indruk van de conditie van de zeug.

De dikte en de verhouding van de spek- en spierlagen geven veel inzicht in de conditie van de zeug. Ook laat het zien waar met het voer op gestuurd kan worden. Zo zegt een te dunne speklaag dat de zeug te weinig eiwit en energie uit het voer kan halen waardoor ze haar vetreserves gaat aanspreken. Te veel spier kan bijvoorbeeld leiden tot moeilijkheden bij het werpen. AR kan hierop sturen met voeding specifiek gericht op de aanzet van spek of juist van spier.

Wat is de AR Conditiescan?

We gebruiken een echo-apparaat waarmee we een dwarsdoorsnede van de huid kunnen maken. In de dwarsdoorsnede zie je de spierlaag en de drie speklagen. We maken een nulmeting van de verschillende stadia van de dracht. Voor een gemiddeld bedrijf zijn dit 20 zeugen per fase. Per dagdeel kunnen ongeveer 100 metingen worden uitgevoerd. Deze meting voeren we nog minimaal twee keer uit. Dit geeft een mooi beeld van het bedrijf en zo is het mogelijk om het verschil te zien na een aanpassing of juist om te controleren of het nog steeds goed loopt.

Resultaat van de conditiemeting

Het resultaat van de meting is een complete conditiescan van de zeugen. Zo weet je waarop je kunt sturen om de zeugen in een perfecte conditie te krijgen waardoor de zeug optimaal kan presteren. Soms lijkt een zeug op het oog en het gewicht heel mooi, maar zie je door de spek/spiermeting dat er bijvoorbeeld te veel spier is en te weinig spek. Dit kan problemen geven bij het werpen of bij het herstel na de dracht. Voor bedrijven met eigen opfok is de conditiescan extra belangrijk en interessant. De opfok vormt de basis voor de kwaliteit en de prestaties van de rest van het bedrijf.  Met de AR Conditiescan kunnen we het conditieverloop van de opfok van de gelten nog beter in kaart brengen dan met alleen wegen.

Kosten AR Conditiescan

Er zijn geen kosten verbonden aan de spek/spiermeting. Het is een service van AR voor klanten en potentiële klanten. Het geeft ons extra handvaten om voor de varkenshouder een perfect aansluitend voer te maken. Met de resultaten van de meting kunnen we bepalen of de zeug ondersteuning nodig heeft tijdens dracht en lactatie.

Interesse?

Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen over AR Conditiescan zeugen? Laat dan je gegevens achter via het contactformulier of neem contact op met Britt Engelsman, specialist varkens, of je huidige specialist.

Meer informatie?

Lees in onze privacyverklaring hoe we omgaan met je gegevens.

Britt Engelsman
Specialist varkens
Foto Britt Engelsman
Foto Britt Engelsman
Contact met
Britt Engelsman
Specialist varkens
Marcel Schennink
Voedingsexpert varkens
Foto Marcel Schennink
Foto Marcel Schennink
Contact met
Marcel Schennink
Voedingsexpert varkens
Evert Voortman
Specialist varkens
Foto Evert Voortman
Foto Evert Voortman
Contact met
Evert Voortman
Specialist varkens
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Foto Hans van der Knaap
Foto Hans van der Knaap
Contact met
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Onze specialisten
Evert