Wortelsnoeien kersen en pruimen of inzagen van kersen

Voor het inzagen van kersenbomen is het voorjaar, ongeveer 2-3 weken voor de bloei de meest ideale periode. Het inzagen van kersen heeft effect als met name de kop van de boom te hard groeit en juist onderin de boom de groei tegenvalt. Vooral Kordia kan baat hebben bij inzagen!

Is het zo dat juist de gehele boom te hard groeit, wat meestal voorkomt bij bomen die rond de 4 jaar oud zijn, dan is deze periode een goed moment om wortelsnoei toe te passen. Vooral een moeilijker dragend ras, zoals Merchant kan baat hebben bij wortelsnoei in de herfst, maar ook jongere Opal bomen die toch wat meer moeite hebben om in productie te komen kunnen zeker baat hebben bij wortelsnoeien. Bij voorkeur in de herfst toepassen de boom heeft dan gedurende de winter de tijd om te herstellen. In het voorjaar is het risico groter dat het niet lukt om de wortelsnoei circa 4-6 weken voor de bloei uit te voeren.

Aangezien kersen en pruimen wat meer oppervlakkig wortelen is het prima om de eerste keer aan 1 zijde van de boom te snijden met een recht mes op circa 50-60 cm van de stam. Wanneer er een schuin mes aan de wortelsnijder zit, dan kan het ook prima hiermee. Rij dan op circa 60 cm van de stam. Heeft de wortelsnoei in het slechtste geval niet het gewenste effect, dan kan volgend najaar aan de andere zijde van de boom gereden worden en is in geval van nood dichter langs de stam te rijden een optie.