Bladvoeding met zink en koper

Nu de herfst zijn intrede heeft gedaan en het in de boomgaarden veelal zeer nat is geworden, is het zoeken naar de mogelijkheid om nog 1 of 2 bespuitingen uit te voeren. Zowel bij het steenfruit als bij bessen is het raadzaam om bij de laatste 1-2 bespuitingen zink en koper op de gewassen toe te passen om de gewassen weerbaarder door de winter te helpen. Het is niet erg dat de bladkwaliteit reeds afneemt omdat zowel zink als koper ook door de bast van de bomen en struiken opgenomen wordt. Gebruik bij kersen en pruimen bij voorkeur de hogere doseringen omdat het om grotere bomen gaat. Bij bessen volstaat een lagere dosering.

Koper kan een negatief effect hebben op de bladvertering. Waar bladvertering wenselijk of noodzakelijk is, is het bij bessen beter om richting einde bladval in plaats van koper een bespuiting met Captan uit te voeren. Het is raadzaam om deze bespuiting te combineren met Foliplus Zink.

In de vorige nieuwsbrief hebben we aandacht besteed aan de inzet van het groene middel Vintec voor het afdekken van snoeiwonden en bladwondjes. Echter Vintec moet wel voldoende temperatuur hebben om in het hout in te groeien. De temperatuur is nu aan de lage kant en is de inzet van Vintec meer wenselijk in het voorjaar of in de nazomer!

Advies

  1. Ureum (10 kg/ha) + Foliplus Zink (1 liter/ha) + Foliplus Koper (1-3 liter/ha)
  2. Ureum (10 kg/ha) + Foliplus Koper (3-5 liter/ha)