Onkruidbestrijding klein- en steenfruit

Bij dit onderdeel zit er een wezenlijk verschil in toegelaten middelen voor klein- en steenfruit.

Bij bessen en eventueel bramen en frambozen in de vollegrond is aan te raden om in de wintermaanden gebruik te maken van de combinatie van Kerb Flo en eventueel AZ 500. Op die manier wordt een totale onkruidbestrijding verkregen, waarbij ook grassen worden bestreden. Bij bessen blijven we de inzet van glyfosaat ontraden en er is ook geen officiƫle toepassing toegelaten.

Alleen het rijden met de onkruidspuit is nu in de meeste aanplanten nog verre van ideaal. Mocht deze toepassing er nog niet op zitten, probeer dit wel zo spoedig mogelijk te doen. Zeker bij latere toepassingen is de ervaring dat de werking dan niet ideaal is.

Voor kersen en pruimen kan en mag ook de combinatie van Kerb en AZ gezet worden. Alleen daar is de ervaring dat we een nog succesvollere onkruidbestrijding kunnen bereiken door richting de maand maart de combinatie van glyfosaat (bijvoorbeeld Touchdown Quattro) met AZ 500 te zetten. Richting de maand mei, liefst nog net voor het overkappen kan dan nogmaals een toepassing met glyfosaat (bijvoorbeeld Roundup Dynamic) met Wing P worden uitgevoerd. In de maand na de oogst is het dan het beste het aanwezige onkruid af te branden met Quickdown met olie of Squall. Voor een toepassing met AZ 500 en Wing P is het wel belangrijk dat de bodem vochtig is. Deze bodemherbiciden hebben een vochtige bodem nodig om vastgelegd te worden in de toplaag van de bodem en zo de kieming van de onkruiden te voorkomen.