Actualiteiten

Na een periode met veel wind en regen zijn de huidige omstandigheden, met vorst in de nacht en overdag drogend weer, een verademing te noemen.

Hopelijk zetten de huidige omstandigheden nog even door. Dit is vooral wenselijk voor werkzaamheden in de boomgaarden, zoals het snoeien van bessen, het versnipperen van snoeihout, de onkruidbestrijding en eventueel het toepassen van mest of kunstmest.

Voor het snoeien van kersen en pruimen is het in theorie nog aan de vroege kant, maar persoonlijk snoei ik liever ook kersen en pruimen onder droge omstandigheden in de wintermaanden dan bij regen in de maand maart.

Vooral voor een verdere opbouw van koude uren zijn de huidige omstandigheden zeer wenselijk. In theorie vindt de opbouw van koude uren plaats bij temperaturen tussen 0 en 7 graden Celsius, waarbij temperaturen dichtbij het vriespunt de meeste opbouw van koude uren geven. Voldoende opbouw van koude uren is vooral voor bessenrassen, zoals Jonkheer van Tets en Rovada noodzakelijk. Deze rassen hebben al snel ± 1.500 koude uren nodig. Voldoende koude uren zorgen voor het gelijkmatiger uitlopen van de struiken en in tweede instantie ook voor het gelijker uitlopen van de bloemtrossen, wat in theorie een goede zetting moet geven. Een ding is zeker, het kan beter nu kan vriezen, dan richting de bloei.