Snoeien van kersen na de oogst

In menig kersenaanplant is de oogst ondertussen afgerond. In veel gevallen is dit eerder dan gehoopt, maar hoewel de rassen na de Kordia heel behoorlijk hingen, ging het ook met deze rassen veelal snel qua oogst.

Vaak is het raadzaam om eerst de netten en de kappen te openen, zodat de bomen weer maximaal kunnen profiteren van daglicht en de nodige natuurlijke neerslag. Zodra er droger weer op komst is, is het een optie om na de oogst een snoeironde te maken. Gedurende deze snoeironde kunnen het beste 3 à 4 zware takken per boom weggenomen worden. De takken die zich in de meter boven het frame van de boom bevinden komen hier zeker voor in aanmerking.

Ook is het mogelijk om na de oogst de koppen compleet te snoeien. Op basis van eerdere jaren durven we te stellen dat deze snoeironde vrij succesvol kan zijn. Het geeft in ieder geval meer rust in het voorjaar en het zorgt er over het algemeen voor dat er gemakkelijker licht in de bomen kan komen. Het enige nadeel is dat er nog wel volop blad aan de bomen zit, waardoor de laatste precieze knipjes iets moeilijker te zetten zijn.