Nieuws van het middelenfront

Oroganic

In de laatste Ctgb-vergaderingen is er een toelating gekomen voor onder meer het product Oroganic in de meeste bedekte teelten van klein- en steenfruit. Oroganic is een product op basis van sinaasappelolie. Met dit middel is er binnen de bedekte teelten een product bijgekomen om diverse insecten en mijten beter te kunnen bestrijden. Het middel is toegelaten in de bedekte teelten van aardbeien, bessen, bramen, frambozen, kiwi’s en steenfruit (zoals abrikozen, kersen, perzik en pruimen). Oroganic is onder meer inzetbaar tegen witte vlieg, trips en diverse luizensoorten.

Problad

Daarnaast is het product Problad toegelaten. In een schema met fungiciden geeft dit product een meerwaarde, bijvoorbeeld voor de bewaring van rode bessen. Ook kan het bijdragen aan de bestrijding van meeldauw. Problad is tot nu toe toegelaten in aardbeien, de onbedekte teelt van druiven en de onbedekte teelt van steenfruit. Helaas zijn onze ervaringen in deze drie teelten nog beperkt. Problad is toegelaten in een dosering van 3,2 liter per hectare en mag zes keer per 12 maanden ingezet worden, met een minimaal interval van 8 dagen bij aardbeien en 7 dagen bij druiven en steenfruit.

Futureco NoFly Wp

Een andere toelating betreft die van Futureco NoFly Wp. Het etiket van deze groene insecticide is uitgebreid met de bedekte teelt van pruimen en kersen en de bedekte teelt van aardbeien, bessen, bramen en frambozen. NoFly mag vier keer per jaar of teeltcyclus ingezet worden in een dosering van 2,5 kg/ha, met 5 dagen interval. Het middel heeft geen VT.

Limocide

De laatste uitbreiding betreft die van Limocide. Ook dit middel op basis van sinaasappelolie mag nu in de bedekte grondgebonden teelt van aardbeien worden toegepast. Daarnaast vervalt de restrictiezin van het etiket rondom grondwaterbeschermingsgebieden. Limocide mag zes keer per jaar toegepast worden in een dosering van 3 liter per hectare, met 7 dagen interval en geen VT.