Bladvoeding na de oogst

Voor de ontwikkeling van klein- en steenfruit zijn de reserves die in het voorgaande jaar zijn opgebouwd van groot belang. Om die reden is het belangrijk om na de oogst het blad enkele weken gezond aan de struik/boom te houden, zodat verschillende mineralen nog opgenomen kunnen worden. Daarom adviseren we bij de eerste bespuitingen na de oogst nog enkele fungiciden toe te passen. Deze kunnen daarna opgevolgd worden door de benodigde bladvoedingsmiddelen. Omdat veel kersen gedurende het seizoen overkapt zijn en het gebruik van zwavel dan ontraden wordt, is het advies om dit na de oogst een enkele keer mee te pakken. Gebruik hiervoor het bladvoedingsmiddel Foliplus Zwavel.

Ook bij bessen adviseren wij een toepassing met koperbladvoeding. Vaak komt deze toepassing het laatste stukje van de bladval ten goede. Koperionen maken de plant mogelijk ook weerbaarder tegen schimmels, zoals Eutypa.

Hieronder vindt u spuitschema’s die met een 10 à 14-daags interval prima toegepast kunnen worden.

In sommige gevallen is het raadzaam om per hectare een 100 kg KAS te strooien. Ligt er nog voldoende organisch materiaal, dan is dit niet nodig. Het organische materiaal zorgt dan waarschijnlijk voor voldoende beschikbaar stikstof. Uiteraard kan deze stikstof ook met de fertigatie worden gegeven, bijvoorbeeld in de vorm van een 100 à 150 liter Amnitra.

Kersen

 1. Syllit (1,7 liter/ha)
 2. Delan (0,75 kg/ha) + Ureum (10 kg/ha) + FP Mangaannitraat (1 liter/ha) + Bitterzout (5 kg/ha) of gebruik in plaats van mangaan en bitterzout 2 kg/ha Solufert Micro.
 3. Ureum (10 kg/ha) + FP Borium (1 liter/ha) + FP Zwavel (7,5 liter/ha)
 4. Ureum (10 kg/ha) + FP Borium (1 liter/ha) + FP Zink (0,5 liter/ha)
 5. Ureum (10 kg/ha) + FP Zink (1 liter/ha) + FP Koper (2,5 liter/ha)
 6. Ureum (10 kg/ha) + FP Koper (5 liter/ha)

 

Een product dat ook geschikt is om na de oogst te gebruiken is Solufert Micro. Dit is een mix van sporenelementen met wat stikstof in ureumvorm. De dosering van Solufert Micro is circa 2 kg per hectare. Pas dit absoluut niet op pruimen toe, omdat het dan net als Wuxal Microplant snel bladverbranding geeft.

 

Pruimen

 1. Folicur (0,3 liter/ha) + Ureum (10 kg/ha) + FP Mangaannitraat (1 liter/ha) + Bitterzout (5 kg/ha)
 2. Captan (2,25 kg/ha) + Ureum (10 kg/ha)
 3. Ureum (10 kg/ha) + FP Borium (1 liter/ha)
 4. Ureum (10 kg/ha) + FP Zink (1 liter/ha) + FP Koper (2,5 liter/ha)
 5. Ureum (10 kg/ha) + FP Koper (5 liter/ha)

 

Rode bessen

 1. Captan (1,5 kg/ha) + Ureum (10 kg/ha) + Solufert Micro (2 kg/ha)
 2. Ureum (10 kg/ha) + FP Borium (1 liter/ha)
 3. Captan (1,5 kg/ha) + Ureum (10 kg/ha) + Solufert Micro (2 kg/ha)
 4. Ureum (10 kg/ha) + FP Zink (1 liter/ha)
 5. Ureum (10 kg/ha) + FP Koper (5 liter/ha)