Nieuws van het middelenfront

Vrijstelling Exirel en Tracer voor de kersenteelt

Met zeer strenge toepassingseisen hebben Exirel en Tracer een vrijstelling voor de kersenteelt. Het is alleen verkrijgbaar middels gecontroleerde distributie en je mag de middelen alleen toepassen als je beschikt over een spuit die minimaal 97,5% of liever nog 99% driftreductie kan behalen. Bij 97,5% DRT hoort een teeltvrije zone van minimaal 450 cm.

Exirel mag door de teler alleen worden gekocht indien er in 2022 en 2023 geen Exirel of een ander middel met de werkzame stof Cyantraniliprole is toegepast. Dus eigenlijk een etiket waar niet mee te werken is. Exirel mag 1 keer worden toegepast in een maximale dosering van 0,7 liter per hectare en 7 dagen veiligheidstermijn. Exirel mag niet in grondwaterbeschermingsgebieden! En vanwege de risico’s richting grondwater mag deze werkzame stof maar eens in de drie jaar worden toegepast.

Tracer mag twee keer worden toegepast met een dosering van 200 ml per hectare met 7 dagen interval en 7 dagen veiligheidstermijn. Tracer moet bij watergangen toegepast worden met 99% DRT.

Onderstaand kan je de etiketten van Tracer en Exirel downloaden. Bestudeer deze goed voor je besluit om een van deze middelen te kopen.

Lalstop G46 WG

Het middel Lalstop G46 WG is als fungicde toegelaten voor aardbeien, bessen, bramen en frambozen. Het is een groen middel op basis van clonostrachys rosea stam J144. Wat de precieze mogelijkheden van dit middel zijn, is net als het etiket nog niet bekend. Zodra er meer bekend is, zullen we dit vermelden.