Bestrijding Suzuki-fruitvlieg

Er zijn vrijstellingen afgegeven voor het gebruik van Exirel en Tracer voor de kersenteelt. Alleen zijn het zeer uitdagende etiketten. Het blijft een enorme uitdaging om de kersen vrij te houden van een aantasting door Suzuki.

Goede alternatieven voor de inzet van Exirel en Tracer zijn er helaas niet.

We weten dat Gazelle iets doet tegen met name de larfjes, maar dit is zeer beperkt. Mogelijk heeft Neemazal ook een nevenwerking, omdat dit middel in aardbeien werkt tegen kleine insectjes, zoals witte vlieg, maar er zijn eigenlijk geen ervaringen mee tegen de Suzuki-fruitvlieg. De verwachting is dat het ook een minimaal effect zal hebben. Daarnaast is het toepassen van 4,5 liter per hectare Neemazal een vrij kostbare aangelegenheid. Het belangrijkste blijft om de netten op tijd te sluiten en waar mogelijk zo hygiƫnisch mogelijk te werken.

Eventueel kan het product Folisec nog wat doen, om bijvoorbeeld de netten mee te spuiten en zodat er een onaangename geur rond de boomgaard hangt. Folisec is een mix van plantenextracten die ook op de boom als plantversterker kan fungeren. De dosering van Folisec is 10 liter per hectare. Ook voor Folisec geldt dat de ervaringen ermee zeer bepekt zijn.