Bestrijding bladluizen in kersen

Na de bloei van de kersen is een bestrijding van de zwarte kersenluis actueel. In de meeste gevallen wordt de bestrijding uitgevoerd met Batavia of Movento.

Let op: er mag slechts een beperkte aantasting zichtbaar zijn, want zowel Batavia als Movento hebben een aantal dagen aanvangswerking. Zit er al een grotere aantasting, dan is corrigeren met Gazelle of Pirimor meer aan te bevelen, mits dit kan. Juist in die paar dagen aanvangswerking van Batavia en Movento kunnen de kersenluizen zich nog heftig inkrullen waardoor de bestrijding een uitdaging wordt.

Aan Movento kleven zware drifteisen, bij Batavia is dit iets minder. Batavia kan gemakkelijk gemengd gespoten worden met AminoBoost of eventueel Vidi Terrum. Voor Movento geldt dat het vaak verstandiger is om deze apart te spuiten. De combinatie met AminoBoost geeft een meerwaarde aan Batavia en er wordt in één werkgang gewerkt aan de bestrijding van bladluizen én een verbetering van de zetting van kersen.

Advies

  • Batavia is 1 liter per hectare en Movento is 0,75 liter per hectare
  • AminoBoost en Vidi Terrum zijn 5 liter per hectare

Pas een luizenbestrijding bij voorkeur toe met 1.000 liter water per hectare, maar indien dit door de huidige omstandigheden in de boomgaarden lastiger is, gebruik dan minimaal 600 liter vloeistof per hectare.