Actualiteiten 7 mei 2024

De bloei van pruimen en kersen is achter de rug. Veel telers hebben ervoor gekozen om Reine Victoria twee keer te spuiten met ATS en de meeste Opal een keer te spuiten.

De komende weken moet duidelijk worden hoe effectief deze toepassingen zijn geweest. Tot nu toe lijkt het een vrij mooie zetting. Het is nog altijd een optie om de pruimen en zeker de kersen (nog) een keer te spuiten met 5-7 liter AminoBoost (Aminosol) of 5 liter Vidi Terrum. Dit moet bij de pruimen de groei van de vruchten die blijven hangen ten goede komen. Ook is het na de bloei aan te raden om de pruimen nog 1 à 2 keer met 5-7 liter Foliplus Zwavel te spuiten om de boom zo weerbaarder te maken tegen onder andere hagelschot. Een alternatief voor Foliplus Zwavel is het gebruik van circa 3 liter per hectare Vitalosol Gold (een menging van vloeibare zwavel met iets koper en iets mangaan). Zeker na hagel is een bespuiting met Vitalosol Gold aan te raden, want koper zorgt dat eventuele plekjes op het hout van de boom zich sneller zullen herstellen.

Nagenoeg zijn alle kersen uitgebloeid, dus ligt de nadruk nu op het gebruik van aminozuren om de zetting te verbeteren en ook de bestrijding van bladluizen met Batavia en/of Movento is aan de orde.

De telers die de kappen dicht hebben zullen over de bloei waarschijnlijk een beter gevoel hebben, dan wanneer de kappen nog open zijn. In de bloei was het gebruik van Stress Immune of Vidi Terrum aan te raden, nu komt AminoBoost meer in beeld. Ook was het zeker voor de vroeg(er) bloeiende rassen, zoals een Merchant, aan te raden om 1,25 kg/ha Kudos in te zetten. Indien dit nog niet gebeurd is, dan is dit zeker nog aan te raden. Vooral voor volgend jaar is de voorkeur om in de bloei of uiterlijk kort na de bloei Kudos in te zetten om de zetting te verbeteren. Het advies blijft om alle rassen te behandelen met Kudos, want dit levert waarschijnlijk een bijdrage aan de zetting en zeker bij Merchant heeft het ook een groeiremmend effect.

Rovada rode bessen staan ondertussen te bloeien op het 1-jarige hout. Qua tijdstip is dit redelijk vergelijkbaar met voorgaande jaren. Het heeft even geduurd voordat de bloei massaal van start ging, waarschijnlijk doordat het afgelopen winter niet echt koud is geweest. Het is nu essentieel om in de bloei regelmatig gewasbescherming toe te passen voor het beschermen van de bloemetjes en later de vruchtjes tegen vruchtrot. Zeker bij bessen die weggezet gaan worden voor een lange bewaring moeten om de vijf dagen gespoten worden tegen vruchtrot. Captan is in de bloei een belangrijk product, gecombineerd met andere sterke middelen, zoals Luna Sensation, Signum en Switch. In nieuwsbrief 2 kan je een passend spuitschema teruglezen. Captan is een bedekkingsfungicide, wat betekent dat het middel bij 30 mm of meer waarschijnlijk grotendeels van de planten afgespoeld is. Signum, Switch en ook Luna Sensation worden in het blad/bloemetje vastgelegd en kunnen dus veel meer neerslag hebben. Alleen het is zaak om zodra er weer enkele bloemetjes open gaan nogmaals het gewas te bedekken.