Bladluisbestrijding pruimen en kersen

Bij de pruimen moet er kort voor de bloei of uiterlijk aan het begin van de bloei een bestrijding uitgevoerd worden tegen de groene kortstaartluis.

Zeker voor de vroeg bloeiende rassen, zoals Jubileum, Avalon en Lazoet ras 4, is het verstandig om tijdig een bestrijding uit te voeren. Het middel dat hiervoor beschikbaar is, is Teppeki. Gebruik Teppeki in de toegelaten dosering van 140 gram per hectare en zorg ervoor dat een goede bedekking plaatsvindt.

Het advies is om Teppeki toe te passen met 800-1.000 liter per hectare en een uitvloeier toe te voegen zoals Agral Gold, Hiwet en Silwet Gold. Teppeki mag officieel niet in de bloei worden gespoten. Bevinden zich in het perceel bloeiende bomen, spuit dan na zonsondergang. Het kan een optie zijn om de bespuiting met Teppeki te combineren met de inzet van zwavel, zeker wanneer zwavel nog niet is toegepast. Thiovit Jet zwavel is toegelaten en mag voor de bloei bij pruimen in een dosering van 7,5 kg per hectare. Houd er wel rekening mee dat voor deze toepassing zeer zware drifteisen gelden.

Waar bij pruimen groene kortstaartluis bestreden moet worden is bij kersen een voor de bloei bestrijding van de zwarte kersenluis aan te raden. Hiervoor zijn beschikbaar Teppeki en Gazelle. Pirimor is pas na 1 mei toegelaten en dan nog met 99% DRT.

Bij pruimen zijn de ervaringen met Teppeki goed, maar valt dit middel bij een vroege inzet bij kersen niet altijd mee. Bij een bespuiting voor de bloei bij kersen is dan ook de inzet van Gazelle aan te raden. Helaas heeft ook Gazelle te maken met enkele driftregels voor de 1 mei toepassing. Zo bedraagt de maximale toepassing 206 gram middel per hectare en toepassen met DRT 95. Waarbij maximaal 1 toepassing voor 1 mei is toegelaten.

Indien het besluit is gevallen om Ovitex of Promanal olie te spuiten is het een goede optie om hier Teppeki of Gazelle aan toe te voegen.