Bestuiving regelen

Naar verwachting zal de bloei van pruimen en kersen begin april liggen. Bij pruimen is bestuiving vaak een minder groot thema.

In de meeste jaren is het bij pruimen juist zaak om voldoende dunning te creëren. Zeker bij kersen is bestuiving een thema. Het belangrijkste is het regelen van minimaal 4 goede bijenkasten per hectare. Vul dit bij voorkeur aan met minimaal twee hommeldozen, zoals Tripol of Natupol Booster, waarbij 2 stuks per hectare het minimum is. Ook het gebruik van metselbijen is een optie. Net als hommels vliegen metselbijen bij lagere temperaturen. Door het inzetten van een mix van bestuivers wordt de kans op een succesvolle bestuiving vergroot. Het verschil tussen een Tripol en een Natupol Booster bestaat met name uit de levensduur van de kast. 

Tripol

Een Tripol bestaat uit drie kleinere volken, die zich na het plaatsen in de boomgaard nog verder moeten ontwikkelen. Vaak hebben deze kasten een levensduur van minimaal 6 weken. Indien na de kersen nog andere gewassen bestoven moeten worden zijn Tripols een goede investering. Ook als rode bessen, zowel de vroegere als latere soorten bestoven moeten worden, zijn Tripols  aan te raden.


Natupol Booster

Als er na het steenfruit geen bestuiving meer hoeft te gebeuren is het raadzamer te kiezen voor de inzet van de Natupol Boosters. Dit is een hommeldoos met 1 volk,  maar te grootte van drie volken samen in een Tripol. Het volk in een Natupol Booster is verder ontwikkeld dan in de Tripol, waardoor ze vol gas kunnen gaan in de boomgaard. De levensduur  van deze volken is 3-4 lopen weken. Een Natupol Booster is een fractie goedkoper dan een Tripol, maar normaal gesproken zeker zo effectief. Waar het bij bijen aan te raden is deze te plaatsen als er een aantal bloemen open staan is het bij hommels raadzaam om deze 7-10 dagen voor de bloei te plaatsen.


Bestellen

Je kan de hommels op afroep bestellen. Als je nog een bestelling moet plaatsen, dan is het raadzaam om dit op korte termijn door te geven. Raadpleeg hiervoor je voorlichter omdat het proces van hommels bestellen en uitleveren vrij specifiek is.