Zonnebrand

Vooral rode bessen kunnen gevoelig zijn voor schade door zonnebrand. Zeker als de bessen overkapt zijn, veroorzaakt de zon die tussen de openingen van de kappen door schijnt, vaak banen met verbrande bessen in het gewas.

Om deze schade te beperken zijn er enkele opties. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van hagel- of schaduwnetten, waardoor er minder direct zonlicht op de bessen kan komen. Daarnaast is het mogelijk om de kappen wit maken of over de kappen te beregenen.

Kappen beregenen

Met het beregenen over de kappen kan een temperatuurdaling tot zo’n 5°C worden gehaald. Om dit te creëren hoeft er niet continue door beregend te worden. Meerdere keren per uur een paar minuten op de warmste uren is voor een beetje koeling vaak al genoeg. Nadeel is wel dat er een vochtig klimaat wordt gecreëerd, wat ook vruchtrot in de hand kan werken. Zorg wel voor zuiver water, anders raken de overkappingen snel besmeurd.

Plastic kappen wit maken

Het wit maken van plastic overkappingen kan met krijten. In principe zijn hiervoor twee verschillende producten beschikbaar. De eerste is een relatief eenvoudig (spuit)kalk die met regen ook meestal weer vrij gemakkelijk van de folie af gaat. Voor een korte periode van bescherming, zoals de komende warme periode, kan deze kalk prima volstaan. De andere opties zijn producten die meer hechten en dus langduriger op de folie blijven. Hierbij zijn twee varianten; producten die licht en warmte wegschermen (o.a. whitefix, redusol, Q-white). Hiervan is de warmtewerende werking sterker, maar zeker bij dagen met weinig licht neemt dit soort krijt relatief veel licht weg wat voor een lange periode nadelig kan zijn. Ook zijn er krijtproducten die enkel de warmtestraling niet doorlaten (o.a. Reduheat, Q-Heat), maar het (PAR)licht wat de plant nodig heeft in verhouding zeer beperkt wegnemen.

Minder verbrande vruchten door spuiten

Daarnaast worden met name in de appels producten gespoten die eventuele verbranding van de vruchten verminderen. Dimmer is een product van CertisBelchim dat zorgt voor vermindering van verbrande vruchten. In een eenvoudig proefje in rode bessen gaf Dimmer iets minder verbranding van de vruchten. De dosering van Dimmer bedraagt 1,5 kg per hectare. Het is wel belangrijk om Dimmer toe te passen voordat de warmte inzet.

Ook het spuiten van een plantversterker kan helpen om schade door verbranding (oververhitting) tegen te gaan. Een product waar enige ervaring mee is, is het toepassen van 2 liter per hectare Stress Immune. Vanuit de firma Ecostyle is ook het product Smartfoil beschikbaar. Ook deze plantversterker zal hoogstwaarschijnlijk effect hebben op een betere plantweerbaarheid tegen hitte. Pas Smartfoil bij voorkeur toe in een dosering van 3 liter per hectare.

Voor de beste bescherming adviseren we om deze middelen toe te passen vóór de voorspelde warmte. 

Andere aandachtspunten 

  • Zorg voor een goede vochtvoorziening in potten en in de volle grond. Bij fertigeren met name inzetten op het geven van water.
  • Indien meststoffen meegegeven worden, hiervoor de ochtenden benutten.
  • Het is raadzaam om een maaibeurt uit te stellen en het gras even wat langer te laten. Ga bij warm weer niet toppen. Juist het parapluutje kan helpen in het voorkomen van zonnebrand.