Suzuki-fruitvlieg

De Suzuki-aantasting in aardbeien valt over het algemeen mee. Dit komt doordat de vruchten niet lang rijp aan de plant blijven hangen en de keten bij aardbeien grotendeels gekoeld wordt.

Daarnaast zijn er middelen beschikbaar met een goede werking op de Suzuki, zoals Tracer en in vroeger gewasstadium Decis.

Mocht Suzuki in de bedekte teelt (kas en tunnels) toch voor een aantasting zorgen, dan is de inzet van Proclaim of Benevia aan te raden. Proclaim kenden de pruimentelers als Affirm en in de praktijk was dit een prima middel tegen Suzuki. Proclaim mag drie keer per jaar worden ingezet in een dosering van 1,5 kg per hectare en een interval van 7 dagen tussen de bespuitingen. Proclaim heeft een veiligheidstermijn van drie dagen. Het middel is niet 100% veilig voor nuttigen, maar pakt wel Suzuki en rupsen mee.

Mocht Suzuki in de buitenteelten (stellingen en vollegrond) problemen geven, dan is hoofdzakelijk de inzet van Benevia aan te raden. De kersen- en pruimentelers kennen de werkzame stof van Benevia in het middel Exirel of Minecto One. Alleen Benevia is op oliebasis en kan net als Movento niet worden gemengd.

Benevia is toegelaten voor de aardbeienteelt. Het mag twee keer per teeltcyclus in een dosering van 0,75 liter per hectare, met 7 dagen interval tussen de bespuitingen en 1 dag veiligheidstermijn.