Voorjaarsbemesting klein- en steenfruit

Indien er nog niet is gestrooid, dan is het belangrijk om dit op zeer korte termijn te doen. Einde bloei hebben de bomen en struiken een bepaalde hoeveelheid stikstof nodig om tot een goede zetting te komen.

Voor nu is het meest praktisch om AR Lentemix (14-0-24), Kalkammonsalpeter (KAS) of Exacote (Entec) te strooien.

Er zijn ook een groot aantal samengestelde meststoffen beschikbaar, vaak in de vorm van stikstof en fosfaat zoals 23-23-0 of 26-14-0.

Indien nu nog gestrooid moet worden, kies dan voor het gebruik van KAS. Dit is waarschijnlijk de meststof die het meest snel beschikbaar is. Normaal gesproken is deze gemiddeld met 4-6 weken na het strooien goed beschikbaar voor de plant, zeker als het de benodigde 50-100 mm neerslag krijgt. Dit betekent dat het raadzaam was om uiterlijk begin maart KAS te strooien.

Gebruik van zowel KAS als Exacote (Entec) 200 kg per hectare. Middels de voorjaarstoepassing bij voorkeur volvelds toepassen zodat ook de grasbanen wat stikstof krijgen.

De AR Lentemix is zoals aangegeven een combinatie van stikstof en kali 14-0-24, waarvan een richtlijn is om 300-400 kg per hectare te strooien. Als er niet gestrooid is, maar er wel gefertigeerd kan worden, zorg er dan voor dat er richting einde bloei 100 liter per hectare Amnitra is toegepast.