Inzet minerale olie

Sommige telers hebben de goede weersomstandigheden reeds benut voor het spuiten van minerale olie, zoals Ovitex of Promanal.

Houd er rekening mee dat beide middelen zware drifteisen hebben. Ovitex mag in 30 liter per hectare en Promanal in maximaal 10 liter per hectare. Qua gewasontwikkeling was de toepassing van vorige week nog aan de vroege kant, maar de spuitomstandigheden waren ideaal voor olie. Olie kan maximaal toegepast worden totdat de bloemtrosjes op het 1-jarige hout zichtbaar worden.

Voeg aan de olie 140 gram Teppeki toe. Dit zorgt voor een optimale bestrijding van de bloedblaarluis en draagt naar alle waarschijnlijkheid ook bij aan een nog betere bestrijding van dopluizen. Teppeki moet het hebben van raken en door het combineren met olie wordt alles goed geraakt. Deze twee middelen versterken elkaar. Bovendien wanneer Teppeki vroeg wordt toegepast is er nauwelijks kans op residu van Flonicamid, de werkzame stof van Teppeki. Na de bloei kan de verdere bestrijding van blad- en dopluizen worden opgepakt middels de inzet van Batavia.