Bestellen hommels en bestuiving regelen

AR Plant levert hommels van de firma Koppert. Deze hommels voldoen aan de behoefte van bestuivers voor de fruitteelt. Echter het bestelproces van deze hommels is onderhevig aan een vrij strakke regie.

Het is dan ook raadzaam om je bestelling tijdig door te geven zodat de hommels begin april uitgeleverd kunnen worden. Naar verwachting zal de bloei van pruimen en kersen begin april liggen.

Zeker bij kersen is bestuiving een thema. Het belangrijkste is het regelen van minimaal 4 goede bijenkasten per hectare. Vul dit bij voorkeur aan met minimaal twee hommeldozen, zoals Tripol of Natupol Booster, waarbij 2 stuks per hectare het minimum is. Ook het gebruik van metselbijen is een optie. Net als hommels vliegen metselbijen bij lagere temperaturen. Door het inzetten van een mix van bestuivers wordt de kans op een succesvolle bestuiving vergroot. Het verschil tussen een Tripol en een Natupol Booster bestaat met name uit de levensduur van de kast. 

Tripol

Een Tripol bestaat uit drie kleinere volken, die zich na het plaatsen in de boomgaard nog verder moeten ontwikkelen. Vaak hebben deze kasten dan ook een levensduur van minimaal 6 weken. Indien na de kersen nog andere gewassen bestoven moeten worden zijn de Tripols een goede investering. Ook als rode bessen, zowel de vroegere als de latere soorten bestoven moeten worden, zijn Tripols aan te raden.

Natupol Booster

Als er na het steenfruit geen bestuiving meer hoeft te gebeuren is het raadzamer te kiezen voor de inzet van de Natupol Boosters. Dit is een hommeldoos met 1 volk, maar te grootte van drie volken tezamen in een Tripol. Het volk in een Natupol Booster is verder ontwikkeld dan in de Tripol, waardoor ze vol gas voor kunnen gaan in de boomgaard. De levensduur van deze volken is 3-4 weken. Een Natupol Booster is dan een fractie goedkoper dan een Tripol, maar normaal gesproken zeker zo effectief. Waar het bij bijen aan te raden is deze te plaatsen als er een aantal bloemen open staan is het bij hommels raadzaam om deze reeds 7-10 dagen voor de bloei te plaatsen.


Bestellen

Je kan de hommels op afroep bestellen. Als je nog een bestelling moet plaatsen, dan is het raadzaam om dit op korte termijn door te geven. Raadpleeg hiervoor je voorlichter omdat het proces van hommels bestellen en uitleveren vrij specifiek is.