Aardbeien gewas opschonen

Voorlopig lijkt de kans op serieuze vorst nog klein. Het is dan ook raadzaam om de planten die op mogen voor de voorjaarsteelt te gaan opschonen.

Gedurende het opschonen is het verstandig om de planten te controleren op de aanwezigheid van plagen, zoals luis, witte vlieg, trips en spint. Is één van deze plagen aanwezig, dan is het zaak om de nodige maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld tegen witte vlieg is de inzet van Oberon aan te raden, dit en misschien nog volgend jaar is de laatste kans om Oberon toe te passen. De uitverkoop van het middel eindigt op 31 maart 2024. Voor luizen en mijten is de inzet van de combinatie Sivanto (Decis Protech) en Vertimec het meest raadzaam. Een middel zoals Scelta, welke veel veiliger is voor nuttigen, kan dan achter de hand worden gehouden voor correctie in het groeiseizoen.

Is er bij de start van de teelt gebruik gemaakt van roofmijten of andere nuttigen, dan is het advies om terughoudend te zijn met het inzetten van breder werkende middelen, zoals Oberon en Vertimec. Behandel de planten na het plaatsen op de stelling met een breedwerkende fungicide, zoals Captan.

Tevens kan het raadzaam zijn om nogmaals een toepassing met Paraat uit te voeren, dit om roodwortelrot zoveel mogelijk te voorkomen. Houd er wel rekening mee dat Paraat één keer per teeltcyclus mag worden toegepast. Een groen alternatief voor Paraat is Polyversum. Voor nu geven we nog de voorkeur aan Paraat, maar het kan goed zijn dat Polyversum in de toekomst het enige bruikbare middel is. Wellicht goed om daar nu alvast ervaring mee op te doen.