Bladluis- en rupsenbestrijding kersen

Als het goed is dan is er kort voor de bloei een toepassing uitgevoerd met Teppeki of Gazelle.

Met name Gazelle moet ervoor zorgen dat er in de bloei niet meer tegen luizen gespoten hoeft te worden. Dit betekent dat nu de bloei klaar is dat de inzet van 1 liter Batavia of 0,75 liter Movento aan de orde is. Let op de werkzame stof spirotetramat. Deze is schadelijk voor hommels en bijen. Zorg dat deze weg zijn uit het perceel als Batavia of Movento wordt gespoten.

Komen er bladluizen (vrij massaal) opzetten en kunnen de bestuivers niet zo snel worden weggenomen, dan is het advies om nogmaals te corrigeren met Gazelle. Let wel op met de interval van 30 dagen tussen twee bespuitingen.

Pas zowel Batavia als Gazelle toe met veel water, zodat er een zo optimaal mogelijke bedekking van de boom wordt verkregen. Dit betekent toepassen met 1.000 liter per hectare en liefst een uitvloeier toevoegen. Voeg aan Movento niks toe want dit is een product op oliebasis en kan in een menging heel snel schade geven.

Gazelle werkt met enkele dagen, voor Batavia en Movento geldt dat er sprake is van de nodige aanvangswerking. Deze bedraagt vaak 7-10 dagen. Let goed op, Movento heeft zware DRT-eisen.

Aan Batavia en Gazelle kan eventueel 5 liter per hectare Aminoboost toegevoegd worden. Het voordeel van Aminoboost is dat het een uitvloeiende werking heeft, dus uitvloeier toepassen is dan niet nodig. Daarnaast levert het toepassen van 5 liter Aminoboost een bijdrage aan de zetting van de kersen.

Rupsenbestrijding is dit jaar alleen mogelijk met bacillus thuringiensis, zoals Xentari, Dipel of Costar. Deze middelen werken alleen bij goede weersomstandigheden en kleine rupsen. Nu na de bloei verwachten we dat de rupsen aan de grote kant zijn. Raadpleeg je voorlichter voor een praktisch advies.