Actualiteiten

Met regenval van rond de 30 mm of meer spoelen bedekkingsfungiciden, zoals Captan, Delan en Serenade grotendeels van de bomen en planten af.

Middelen die in de waslaag van de bladeren worden opgenomen, zoals Geoxe, Switch, Signum en Luna hebben hier minder last van, maar ook voor deze middelen geldt dat na 30 mm regen herbehandelen wordt aangeraden. Vooral voor rode bessen die weggezet gaan worden voor de lange bewaring is dit altijd iets om in het achterhoofd te houden.

Als we kijken naar de zetting dan is er op dit moment bij de pruimen nog steeds weinig over te zeggen. Met name Reine Victoria lijken vol te zitten met veel vruchtjes van dezelfde maat, terwijl bij Opal en andere rassen er meer verschil in vruchtgrootte lijkt te zijn. Vaak is dit een voorbode van een mooie, maar geen overdadige oogst. Voor Reine Victoria kan dit betekenen dat er misschien wel veel dunwerk in het verschiet ligt, maar dit gaan we ervaren.

Bij de vroeg bloeiende kersen is het beeld van de zetting erg wisselend. Wat opviel is dat de Lapins op een bekeken perceel niet vol hingen. Dit kan een voorbode zijn dat de kersen dit jaar toch wat dunner komen te hangen, maar ook hiervoor geldt, dit gaan we ervaren. Wel wordt duidelijk dat rassen die vorig jaar over het algemeen goed hingen, zoals Merchant en Krodia het dit jaar wat meer af laten weten.