DRT 97,5 of DRT 99

Eigenlijk kan bijna iedere spuit met Venturidoppen aan 90% DRT komen. Het is dan ook raadzaam om Venturidoppen aan te schaffen voor de spuit.

Er zijn in principe vier merken spuiten met een enkele rij spuitmachine die zelfstandig aan 99% DRT komen. Dit zijn de machines van Lochman, Dominiak, HSS en Mitterer. In een ideaal scenario heeft iedere gebruiker van Exirel zo’n spuit in de schuur staan. Echter zal dit niet voor iedereen het geval zijn. Gelukkig kunnen veel spuitmachines aan de norm van 95% DRT komen. Onder meer door oranje ALbuz Venturidoppen (TVI 80-01), een lage luchtinstelling, een beperkt toerental en het eenzijdig spuiten van de laatste bomenrij. Wordt dit gecombineerd met suzukigaas en een overkapping, dan is 99% DRT te behalen.

Dit betekent:

  • Combinatie van Suzuki-fruitvlieggaas en gesloten regenkappen met DRT 95% spuittechniek = DRT 99%
  • Suzuki-fruitvlieggaas en gesloten regenkappen + DRT 90% spuittechniek = DRT 97,5%
  • Enkel Suzuki-fruitvlieggaas aan zijkant, maar zonder overkapping + spuit DRT 97,5% wordt ook DRT 99%. Wellicht bruikbaar voor blauwe bessen.

De regelgeving rondom onder andere de DRT-eisen is terug te vinden op: www.helpdeskwater.nl

Voorwaarden gebruik van Suzukigaas als drifttechniek:

  • Het Suzuki-fruitvlieggaas (gaas) wordt geplaatst tussen de laatste fruitgewasrij/fruitplanten en de perceelgrens en/of het oppervlaktewater.
  • Het gaas wordt op minimaal 50 centimeter, perceel inwaarts, vanaf de perceelgrens en/of insteek van het oppervlaktewater geplaatst.
  • Het gaas wordt zo geplaatst dat vanaf het rijpad, gelegen tussen het gaas en de buitenste fruitgewasrij, een bespuiting perceel inwaarts uitgevoerd kan worden. Hierbij wordt het gaas op minimaal 250 centimeter van de laatste fruitgewasrij/fruitplant geplaatst.
  • Het gaas wordt aan de grond aaneengesloten bevestigd en is minimaal zo hoog als het te bespuiten fruitgewas en de bovenste in werking zijnde spuitdop.

  • Het gebruikte gaas voldoet aan de eisen van Suzuki-fruitvlieggaas, met een maximale maasopening van 1 mm2 (zeer fijn gaas). 1x1 mm is dus maximale maaswijdte.