Vruchtrot- en meeldauwbestrijding rode bessen

In de bloei wordt een belangrijke basis gelegd voor vruchtrotbestrijding. Zeker als de bessen weggezet gaan worden voor een lange bewaring.

Met de vele neerslag die regelmatig valt is het raadzaam om de nieuwe bloemetjes die open gaan regelmatig te beschermen middels een gewasbescherming. Hanteer een interval van circa 5 dagen. Wissel bij voorkeur een bedekkingsfungicide, zoals Captan of het groene middel Serenade, af met middelen die in de waslaag worden vastgelegd, zoals Switch (Geoxe), Luna Sensation (Flint) en Signum. Ook het inzetten van de enkelvoudige middelen Teldor en Scala is een optie. Overleg indien gewenst met je afzetpartner welke middelen je het beste kunt gebruiken.

Een voordeel van het inzetten van Luna Sensation of Signum is dat deze middelen een goede werking tegen vruchtrot combineren met een goede werking tegen meeldauw. Met de hoge wind van vorige week is het zeker op een ras als Junifer ook belangrijk om rekening te houden met een meeldauwbestrijding.

Specifiek voor meeldauwbestrijding zijn Nimrod (= buiten), Abir (= binnen), Flint of het groene middel Karma een goede optie, waarbij vooral Karma gebruikt kan worden als een curatief middel. Dus op het moment dat de eerste witte vlekjes zichtbaar worden.