Buxusmot

De laatste generatie buxusmot komt uit rond september/oktober. Het is belangrijk om buxushagen de komende tijd goed te monitoren en indien nodig in te grijpen.

De buxusmot kent verschillende stadia gedurende het jaar. De overwinterde rupsen komen half maart uit hun spinsel en zijn meteen actief en veroorzaken veel vraatschade. Vanaf mei verpoppen de rupsen tot een mot. In de maand juni komen de poppen uit en leggen de eitjes voor de volgende generatie. In de maand juli komt deze generatie uit en deze kunnen flink schade geven aan de buxus. In augustus lopen de generaties door elkaar heen (zowel eitjes, rupsen, poppen als motten). De laatste generatie komt september/oktober uit.

Monitoren

Een deel van de generatie die binnenkort uitkomt gaat zich inspinnen om te overwinteren. Het is belangrijk om de buxushagen goed te monitoren en op tijd in de grijpen met aaltjes. Als er veel volwassen motten aanwezig zijn, kun je feromoonvallen ophangen. Dit zorgt ervoor dat de motten gelokt worden in een vangbeker waar ze niet meer uit kunnen.