Eerste luizen

De eerste luizen die waren gevonden zijn vrijwel overal verdwenen. Ondanks de lage temperatuur van de afgelopen periode hebben de natuurlijke vijanden veel luizen opgeruimd.

Wel zien we op dit moment de ontwikkeling van kersenluizen. Omdat de temperatuur nu hoger wordt, is het belangrijk om goed te monitoren of er een bespuiting nodig is. Wanneer er natuurlijke vijanden in het gewas aanwezig zijn, dan kan het beste een bespuiting met Teppeki (140 gr/ha) worden uitgevoerd. Wanneer er weinig natuurlijke vijanden in het gewas worden gevonden en ook geen luizen die geparasiteerd zijn, dan kan het beste worden gespoten met Sivanto Prime (0,5 liter/ha). Spuit met een RV>70% voor het beste resultaat.

Ook beukenbladluis begint zich te ontwikkelen. De meeste beuken zijn inmiddels in het blad gekomen. Nu het weer beter wordt, komt het moment om te gaan spuiten. Ook hiervoor geldt om eerst te kijken naar de aanwezigheid van natuurlijke vijanden in het gewas. Teppeki is veilig voor natuurlijke vijanden en kan daarom prima  als correctie fungeren. Zeker met de wetenschap dat een bespuiting onder gunstige omstandigheden met Teppeki een goed resultaat geeft. Indien er veel vorstschade op de beuk zit, dan is het advies om nog te wachten met spuiten.

De appelbloedluis wordt ook volop gevonden. Op de snoeiwonden komen soms veel luizen voor. Het is belangrijk om deze luizen zo snel mogelijk te bestrijden, voordat er grote vergroeiingen van de wonden komen. Omdat deze luizen niet goed te bestrijden zijn vanwege de wol rond de luizen, is het belangrijk om deze wollige waslaag op te lossen met een zeepachtige insecticide of uitvloeier. Spuit met 140 gram Teppeki/ha + 1,5 liter Raptol/100 liter water. Zorg ervoor dat de plaats van de aantasting goed nat is gemaakt om de insecten te bestrijden.